Onderzoek onthult verband van obesitas tussen grootmoeders en kleinkinderen

Het is bekend dat obesitas zich nestelt in families, maar de meeste studies tot nu toe zijn beperkt tot twee generaties. Een nieuwe Pediatric Obesity studie is de eerste om prospectief de relatie tussen grootmoeders en kleinkinderen te onderzoeken.

De studie vond een consistente relatie tussen tailleomtrek van de grootmoeder en dat van het kleinkind. De associatie werd gezien op beide geanalyseerde tijdstippen: toen kinderen 5 jaar oud en 9 jaar oud waren. Gegevens waren afkomstig van deelnemers aan de Lifeways Cross-Generation Cohort Study, die in 2001 in Ierland werd geÔnitieerd.

De resultaten wijzen op een intra-uterine of milieu-effect, met potentiŽle volksgezondheids en klinische implicaties.

"Deze bevindingen kunnen praktische implicaties hebben voor gezinsinterventies in een tijd van wereldwijde uitdaging in de strijd tegen obesitas," zei senior auteur Dr. Cecily Kelleher van University College Dublin, in Ierland.

"Maar ze benadrukken ook de noodzaak om in wetenschappelijke bewoordingen overdracht van niet overdraagbare ziektes via de generaties te begrijpen."

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag