Blootstelling aan nicotine bij de vader kan problemen veroorzaken bij toekomstige generaties

UNIVERSITEIT FLORIDA STATE

TALLAHASSEE, Fla. - Terwijl vrouwen al lang zijn gewaarschuwd voor de gevaren van roken tijdens de zwangerschap, is er veel minder bekend over de risico's voor de nakomelingen wanneer de vaders roken.

Een nieuw onderzoek bij muizen aan de Florida State University College of Medicine stelt dat blootstelling aan nicotine bij mannen kan leiden tot cognitieve achterstanden bij hun kinderen en kleinkinderen. Verdere studies moeten uitmaken of dezelfde resultaten bij muizen ook gelden voor mensen.

"Onze gegevens bekrachtigen de stelling dat sommige van de cognitieve beperkingen gevonden bij de huidige generatie kinderen en volwassenen te wijten kunnen zijn aan de nadelige milieu aantastingen één of twee generaties ervoor, "zei Pradeep Bhide van de Jim and Betty Ann Rodgers Eminent Scholar voorzitter van Developmental Neuroscience aan het College of Medicine.

"Sigaretten roken kwam vaker voor en werd sneller aanvaard in de jaren 1940, '50 en '60 vergeleken bij vandaag. Zou dat kunnen dat deze blootstelling de oorzaak is van een duidelijke stijging in de diagnoses van neurologische aandoeningen zoals ADHD en autisme?"

De resultaten werden deze week gepubliceerd in het open access tijdschrift PLOS Biologie.

De studie wees uit dat veranderingen in het sperma van de vader die worden toegeschreven aan blootstelling aan nicotine tot problemen leiden in de genen die een rol spelen bij het geheugen en het leren. Er wordt aangenomen dat deze epigenetische veranderingen tijdelijk zijn, zei Bhide, hoewel sommige langdurig kunnen uitvallen. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe lang de veranderingen kunnen duren, zei hij.

Bhide en collega’s van de College of Medicine, Deirdre McCarthy en Cynthia Vied ontvingen onlangs een driejarige beurs van National Institutes of Health voor de ondersteuning van aanvullend werk over de effecten van blootstelling van vaderlijke nicotine op de onderliggende moleculaire mechanismen voor transgenerationele transmissie.

De schadelijke effecten van nicotine op cellen in de longen en hersenen zijn onderdeel van de hoeveelheid bewijsmateriaal dat wordt aangehaald in de aanbevelingen die artsen geven om roken te voorkomen. Afwezig in het gesprek is onderzoek aangetoond hoe nicotine kiemcellen beïnvloedt of het DNA in het sperma verandert.

Blootstelling aan nicotine voor vrouwen wordt erkend als een belangrijke risicofactor voor gedragsstoornissen zoals ADHD. Bij mannen is er niet zo’n voldoende bewijs om genetische risicofactoren te scheiden van milieu invloeden.

"Artsen kunnen mannen nog niet waarschuwen dat hun roken schadelijk kan zijn voor hun ongeboren kind, zelfs als de moeder nooit gerookt heeft, "zei Bhide." Ik geloof dat dit door onze studie nu wel kan."

McCarthy stelde mannelijke muizen bloot aan lage dosissen nicotine in hun drinkwater tijdens het stadium van ontwikkeling wanneer zij sperma produceren. De muizen werden vervolgens gekoppeld aan vrouwelijke muizen die nooit aan nicotine waren blootgesteld geweest.

Hoewel de vaders normale gedragstendensen vertoonden, vertoonden zowel hun mannelijke als vrouwelijke nakomelingen hyperactiviteit, aandachtstekort en cognitieve inflexibiliteit.

"Bij het analyseren van de spermatozoa van de vader vonden we meerdere genen met epigenetische veranderingen, "zei McCarthy." Dit omvat het dopamine D2-gen, dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het leren. Dit is waarschijnlijk de bron van de cognitieve gebreken die bij hun nakomelingen gevonden worden. "

Terwijl de studie werd uitgevoerd bij muizen waren eerdere studies naar maternale nicotine blootstelling consistent, ongeacht of deze werd uitgevoerd op muizen of bij vrouwen en kinderen.

"Ik geloof dat de bevindingen uit ons onderzoek zonder meer kunnen worden geëxtrapoleerd naar mensen," zei Bhide.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag