Natriumbicarbonaat kan autoimmuun ontstekingen helpen verminderen

Zij hebben enkele van de eerste aanwijzingen dat het goedkoop, vrij verkrijgbaar antacidum onze milt kan stimuleren om in plaats daarvan een ontstekingsremmende omgeving te bevorderen die therapeutisch zou kunnen zijn in het licht van ontstekingsziekten. Dit melden wetenschappers van het Medical College of Georgia in het ĎJournal of Immunologieí.

Ze hebben aangetoond dat wanneer ratten of gezonde mensen een oplossing van zuiveringszout of natriumbicarbonaat drinken, de maag wordt aangezet om meer zuur te maken voor de volgende maaltijd en de weinig bestudeerde mesotheliale cellen die op de milt zitten informeren dat er geen beschermende immuunrespons nodig is.

"Het is geen bacteriŽle infectie", is in feite de boodschap, zegt Dr. Paul O'Connor, nierfysioloog bij de afdeling MCG van de Universiteit van Augusta en medewerkend auteur van de studie.

Mesotheliale cellen lijnen lichaamsholten af, zoals die in ons spijsverteringskanaal, en ze bedekken ook de buitenkant van onze organen om hen er letterlijk van te weerhouden samen te kitten. Ongeveer een decennium geleden werd vastgesteld dat deze cellen ook een ander niveau van bescherming bieden. Ze hebben kleine vingers, microvilli genaamd, die de omgeving waarnemen en de organen die ze bedekken waarschuwen dat er een indringer is en dat immuunrespons nodig is.

Het drinken van zuiveringszout, denken de MCG-wetenschappers, vertelt de milt - die deel uitmaakt van het immuunsysteem, werkt als een groot bloedfilter en waar sommige witte bloedcellen, zoals macrofagen, worden bewaard - voorzichtig om te gaan met de immuunrespons . "Het drinken van bicarbonaat beÔnvloedt de milt langs de mesotheelcellen denken wijĒ, zegt O'Connor.

De informatie uitwisseling, die plaatsvindt met behulp van de chemische boodschapper acetylcholine, lijkt een situatie te bevorderen tegen ontstekingen, rapporteren zij.

Ze vonden dat in de milt, evenals het bloed en de nieren, na het drinken van water met zuiveringszout gedurende twee weken, de populatie van immuuncellen genaamd macrofagen, verschoven van voornamelijk ontstekingsbevorderend, genaamd M1, naar ontstekingverminderd, genaamd M2. Macrofagen, misschien het best bekend om hun vermogen om afval in het lichaam van gewonde of dode cellen op te ruimen, zijn vroege aanzetters naar een oproep voor een immuunrespons.

In het geval van de proefdieren waren de problemen hypertensie en chronische nierziekte, waarvoor het O'Connor's laboratorium dacht aan zuiveringszout.

Eťn van de vele functies van de nieren is het in balans houden van belangrijke verbindingen zoals zuur, kalium en natrium. Bij een nieraandoening is er sprake van een verminderde nierfunctie en ťťn van de problemen die hieruit voortvloeit kan zijn dat het bloed te zuur wordt, zegt O'Connor. Aanzienlijke gevolgen kunnen zijn: verhoogd risico op hart- en vaatziekten en osteoporose.

"Het zorgt ervoor dat het hele systeem in principe kapot gaat", zegt O'Connor. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een dagelijkse dosis zuiveringszout niet alleen de zuurtegraad kan verminderen, maar zelfs de progressie van de nierziekte vertraagt, en het is nu een therapie geworden die aan patiŽnten wordt aangeboden.

"We begonnen na te denken over hoe bicarbonaat de progressie van nierziekten zou kunnen vertragen?" zegt O'Connor. Dat was het moment waarop de ontstekingsremmende effecten zich begonnen te ontvouwen, omdat ze verminderde aantallen M1s en verhoogde M2s in hun nierziektemodel zagen na het nuttigen het product.

Toen ze naar een rattenmodel keken zonder echte nierbeschadiging, zagen ze hetzelfde antwoord. De basiswetenschappers werkten samen met de onderzoekers van het Georgia Prevention Institute van MCG die gezonde medische studenten die zuiveringszout met water lieten drinken en die soortgelijke reacties vertoonden.

"De overgang van ontstekingsbevorderend naar ontstekingsremmend profiel gebeurt overal," zegt O'Connor. "We zagen het in de nieren, we zagen het in de milt en nu zien we het in het perifere bloed."

Het veranderende landschap, zegt hij, is waarschijnlijk toe te schrijven aan een verhoogde omzetting van sommige van de pro-inflammatoire cellen in ontstekingsremmende cellen gekoppeld aan de daadwerkelijke productie van meer ontstekingsremmende macrofagen. De wetenschappers zagen ook een verschuiving in andere immuunceltypen, zoals meer regulerende T-cellen, die over het algemeen de immuunrespons verminderen en helpen voorkomen dat het immuunsysteem onze eigen weefsels aanvalt. Die ontstekingsremmende verschuiving duurde minstens vier uur bij de mens en drie dagen bij de rat.

De verschuiving gaat terug naar de mesotheelcellen en hun communicatie met onze milt met behulp van acetylcholine. Een deel van de nieuwe informatie over mesotheelcellen is dat ze neuronachtig zijn maar geen neuronen op zich,verklaart OíConnor.

"We denken dat dit helpt bij het verklaren van de cholinerge (acetylcholine) ontstekingsremmende reacties die mensen al lang bestuderen," zegt O'Connor.

Momenteel lopen er onderzoeken bij andere instellingen die, net zoals vagale zenuwstimulatie voor aanvallen, de vagale zenuw elektrisch stimuleren om de immuunrespons bij mensen met reumatoÔde artritis aan te zetten. Hoewel er geen direct verband bestaat tussen de nervus vagus en de milt - en O'Connor en zijn team er opnieuw naar keken - vermindert de behandeling ook de ontsteking en ernst van de ziekte bij reumatoÔde artritis, melden onderzoekers van het Feinstein Institute for Medical Research in 2016 in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.

O'Connor hoopt dat het drinken van zuiveringszout op een dag vergelijkbare resultaten kan opleveren voor mensen met een auto immuunziekte.

"Je draait niet echt iets uit of aan, je duwt het gewoon naar de kant door een ontstekingsremmende stimulus te geven," zegt hij, in dit geval, weg van schadelijke ontstekingen. "Het is potentieel een echt veilige manier om ontstekingsziekten te behandelen."

De wetenschappers denken dat de milt groter wordt na het consumeren van bicarbonaat, vanwege de ontstekingsremmende stimulus die het produceert. Infectie kan ook de miltomvang vergroten en artsen palperen vaak de milt als ze zich zorgen maken over een grote infectie.

Van andere cellen naast neuronen is bekend dat ze de chemische communicator acetylcholine gebruiken. Zuiveringszout werkt ook in op zure ingrediŽnten zoals karnemelk en cacao in cakes en andere gebakken die dan met behulp van de ovenwarmte gaan rijzen. Het kan ook helpen de pH in zwembaden te verhogen, wordt aangetroffen in maagzuurremmers en kan helpen om tanden en badkuipen te reinigen.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag