Kan vasten MS-symptomen verbeteren?

Onderzoek naar effecten van vasten op het immuunsysteem en darmflora.

WASHINGTON UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE.

Mensen met multiple sclerose (MS) moeten een overvloed aan tegenstrijdige adviezen aanhoren die suggereren dat speciale diŽten - van het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen tot koolhydraatarm eten - hun symptomen zullen verlichten. Maar het bewijs is schaars dat veranderingen in het dieet de vermoeidheid of andere MS-symptomen kunnen verbeteren.

"Mensen horen wonderbaarlijke verhalen over patiŽnten die herstellend zijn van het vermogen om te lopen nadat ze begonnen zijn met ťťn of ander dieet en iedereen wil dit graag geloven", zei Laura Piccio, MD, universitair hoofddocent neurologie aan de Washington University School of Medicine in St. Louis. "Het enige wat we nu hebben zijn anekdotes, het feit is dat een dieet inderdaad kan helpen bij MS-symptomen, maar onderzoeken hierop zijn nog niet uitgevoerd.Ē

Dat is de reden waarom Piccio ťťn dieet heeft onderzocht. Ze heeft een proef gestart om te evalueren of het drastisch verminderen van calorieŽn twee keer per week de immuunomgeving van het lichaam en de darmflora kan veranderen en mogelijk het verloop van de ziekte kan beÔnvloeden. De studie is het gevolg van eigen onderzoek dat laat zien dat vasten MS-achtige symptomen bij muizen kan verminderen.

MS is een verraad: iemands eigen immuunsysteem keert zich tegen zijn of haar zenuwstelsel. Afhankelijk van welke zenuwen bij de aanval worden beschadigd, verschillen de tekenen en symptomen sterk: vermoeidheid, gevoelloosheid of zwakte in de ledematen, duizeligheid, visusproblemen, tintelingen en pijn. PatiŽnten met relapsing-remitting MS - de meest voorkomende vorm - kunnen gedurende maanden of jaren tussen perioden van ziekte stabiel zijn.

Piccio en collega's kozen patiŽnten met relapsing-remitting MS voor een studie van 12 weken. De helft bleef zeven dagen per week op zijn gebruikelijk westers dieet, terwijl de andere helft zich vijf dagen per week zich ook aan dit dieet hield maar de resterende twee dagen zich beperkte tot 500 calorieŽn groenten.

De proef is gebaseerd op bevindingen van een studie met muizen uitgevoerd door Piccio en Yanjiao Zhou, MD, PhD - assistent-professor aan de Universiteit van Connecticut die darmflora gebaseerde therapieŽn bestudeert en werden eerder deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism. De studie toont aan dat intermitterend vasten MS-achtige symptomen verlaagt. In de studie mochten muizen ofwel vrij eten of om de dag gedurende vier weken voordat ze een immunisatie ontvingen om MS-achtige symptomen te veroorzaken. Beide groepen muizen gingen daarna nog zeven weken lang door met hetzelfde dieet.

De muizen die om de andere dag vastten, ontwikkelden minder snel tekenen van neurologische schade, zoals moeite met lopen, zwakke ledematen of verlamming. Sommige van de vastende muizen ontwikkelden MS-achtige symptomen, maar ze verschenen later en waren minder ernstig dan bij de muizen die elke dag aten.

Bovendien leek het immuunsysteem van de vastende muizen te zijn verzwakt. In vergelijking met muizen die dagelijks maaltijden gebruikten, hadden degenen die om elke dag aten minder pro-inflammatoire immuuncellen en meer immuuncel die de immuunrespons onder controle houden.

"Er zijn verschillende manieren waarop vasten de ontsteking en de immuunrespons kan beÔnvloeden," zei Piccio. Eťn daarvan is door hormoonspiegels te veranderen; we ontdekten dat de niveaus van het anti-inflammatoir hormoon corticosteron bijna tweemaal zo hoog waren bij de vastende muizen, maar het kon ook via de darmflora werken."

De darmflora - de gemeenschap van microben in de darm - helpt ons niet alleen ons voedsel te verteren en vitaminen en aminozuren te synthetiseren. Ze helpt ook ons immuunsysteem te ontwikkelen en volwassen te worden. Een verandering in de samenstelling van de darmflora kan het immuunsysteem veranderen naar een pro- of anti-inflammatoire neiging, aldus de onderzoekers.

Na vier weken vasten beschikten de muizen over een diverser ecosysteem in hun ingewanden dan muizen die elke dag aten. In het bijzonder hadden de vastende muizen meer van de kalmerende probiotische bacteriŽn Lactobacillus, die andere studies bij muizen hebben gekoppeld aan mildere MS-achtige symptomen.

Bovendien zorgden de overdracht van darmbacteriŽn van muizen die vasten op niet vasthoudende muizen ervoor dat de ontvangers minder ontvankelijk waren voor het ontwikkelen van MS-achtige symptomen, wat suggereert dat iets in de microbiŽle gemeenschap de muizen beschermde.

Deze resultaten waren bemoedigend genoeg voor Piccio en zijn collega's om een menselijke studie met 40 tot 60 mensen te starten. Elke deelnemer onderging een neurologische beoordeling en verstrekte bloed- en ontlastingsmonsters aan het begin, het midden en einde van het onderzoek. Deelnemers die reeds injecteerbare medicijnen voor MS gebruikten, zouden hun voorgeschreven medicatie voortzetten en iedereen die terugviel tijdens het onderzoek kreeg een passende behandeling. Deelnemers ontvingen maximaal $ 265 voor deelname aan het onderzoek.

"We zijn niet op zoek naar klinisch voordeel, hoewel we zeker een verbetering hopen te zien," zei Piccio. "Omdat MS zo variabel is en mensen met relapsing-remitting MS stabiel en vrijwel symptoomvrij kunnen zijn over lange periodes, is een grotere studie nodig om enig voordeel te zien. In plaats daarvan willen we weten of mensen die beperkt vasten veranderingen ondergaan in hun metabolisme, immuunrespons en darmflora, vergelijkbaar met wat we zien bij de muizen. "

Een pilootstudie met 16 mensen die hun calorieŽn om de andere dag gedurende twee weken beperkten, vond immuun- en microbioomveranderingen die weerspiegelen wat bij de muizen werd waargenomen. De huidige studie is ontworpen om die verschuivingen beter te analyseren en misschien de weg vrij te maken voor een nog grotere studie om na te gaan of het overslaan van maaltijden de symptomen voor mensen met MS kan verlichten.

"Ik denk niet dat een arts die met deze ziekte werkt denkt dat je MS alleen met een dieet kunt genezen," zei Piccio. "Maar we kunnen het mogelijk gebruiken als een aanvulling op de huidige behandelingen om mensen te helpen zich beter te voelen."

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag