Waarom hebben vrouwen meer last van migraine?

Oestrogeen en andere geslachtshormonen zouden de oorzaak kunnen zijn van een hogere prevalentie van migraine bij vrouwen

Vandaag gepubliceerd onderzoek toont een potentieel mechanisme voor oorzakelijke migraine dat kan verklaren waarom vrouwen meer aan migraines lijden dan mannen. De studie, in Frontiers in Molecular Biosciences, stelt dat geslachtshormonen cellen rond de nervus trigemus (de 5e hersenzenuw) beïnvloeden en de daaraan verbonden bloedvaten in het hoofd, waarbij oestrogenen - met het hoogste gehalte bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd - vooral belangrijk zijn voor het sensibiliseren van deze cellen voor migraine triggers. De resultaten leiden wetenschappers naar een veelbelovende nieuwe route voor persoonlijke behandelingen bij migrainepatiënten.

“We kunnen significante verschillen zien tussen mannen en vrouwen in onze experimentele migrainemodellen en proberen de voor deze verschillen verantwoordelijke moleculaire correlaties te begrijpen,” legt professor Antonio Ferrer-Montiel uit van de Unversitas Miguel Hernández in Spanje. “Hoewel het een ingewikkeld proces is, geloven we dat modulatie van het trigeminovasculaire systeem door geslachtshormonen een belangrijke rol speelt die nooit zorgvuldig is onderzocht.”

Ferrer-Montiel en zijn team beoordeelden tientallen jaargangen aan literatuur over geslachtshormonen, migrainegevoeligheid en cel responses op migraine triggers om de rol van specifieke hormonen te identificeren. Sommige (zoals testosteron) lijken te beschermen tegen migraines, terwijl andere (zoals prolactine) de migraines lijken te verergeren. Zij doen dit door de ionkanalen van de cel, die de celreacties besturen bij stimuli van buitenaf, min of meer vatbaar te maken voor migraine triggers.

Sommige hormonen hebben meer onderzoek nodig om hun rol vast te stellen. Oestrogeen echter springt eruit als belangrijkste kandidaat voor meer inzicht in migraineverschijnselen. Het werd eerst geïdentificeerd als belangrijke factor bij een hogere migraine prevalentie bij menstruerende vrouwen en het verband van sommige types migraine met menstruatie-gerelateerde veranderingen in hormoongehaltes. Het bewijs van het onderzoeksteam toont nu aan dat oestrogeen en veranderingen in hormoongehaltes de cellen rond de trigeminale zenuw sensibiliseert voor stimuli. Dat maakt het gemakkelijker om een migraine aanval te triggeren.

Ferrer-Montiel waarschuwt echter dat hun werk slechts verkennend is. De rol van oestrogeen en andere hormonen bij migraine is complex en er is veel meer onderzoek nodig voor meer inzicht. De auteurs benadrukken de noodzaak voor langdurige studies, gefocust op de relatie tussen menstruele hormonen en migraines. Hun huidige werk is afhankelijk van in vitro en diermodellen, wat niet gemakkelijk is om te vertalen naar menselijke migrainepatiënten.

Desalniettemin zien Ferrer-Montiel en zijn collega’s in hun huidige ontdekking een veelbelovende toekomst voor migraine medicatie. Het is de bedoeling dat zij hun onderzoek voortzetten met gebruik van preklinische, op mensen gebaseerde modellen die meer overeenkomen met echte patiënten.

“Indien succesvol, kunnen we een bijdrage leveren voor verbeterde persoonlijke medicatie bij migrainetherapie,” zegt hij.

Het onderzoek maakt deel uit van een speciale artikelverzameling over celmembraan proteïnen als doelstellingen voor medicijnen.

Vertaling: Ellen Lam





Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag