Venkelzaad werkt uitstekend tegen kramp bij menstruatie

Dick Schrauwen

MAAGKRAMP
Elke vroedvrouw weet dat venkelzaad werkt tegen maagkrampjes bij pasgeborenen. Toen Helena geboren werd, had ze krampjes vanaf uur nul. Onze vroedvrouw kwam aan met een apothekersflesje met venkelwater. En ja hoor, we werken een paar theelepeltjes naar binnen en weg kramp. Baby in slaap. Ze vond het nog geen eens vies. En het hielp. Ook de volgende dagen [1, 2].

MENSTRUATIEKRAMP
In een artikel in Nutrionfacts [2] beschrijft dokter Michael Greger dat venkelzaad ook uitstekend werkt tegen kramp bij menstruatie. Dokter Greger heeft ook een (Engelstalige) video gemaakt over venkelzaad bij menstruatie [3]. Dokter Greger baseert daarbij zich op wetenschappelijk onderzoek [4]. Daaruit blijkt dat venkelzaad net zo goed werkt als iboprufen maar zonder de bijwerkingen zoals bijvoorbeeld diarree, huiduitslag en maagklachten [5]. Venkelzaad heeft ook een verlichtende werking op andere menstruatieklachten zoals misselijkheid, uit-je-doen-zijn, prikkelbaarheid en pijn. Omdat venkelzaad de spieren ontspant, kan het wel tot iets meer (maximaal 10%) bloedverlies leiden.

AANBEVELING
Venkel lijkt een beetje op anijs. Dus tenzij je een uitgesproken hekel hebt aan die smaak, waarom zou je dan een farmaceutische pijnstiller gebruiken als moeder natuur een effectief en goedkoop alternatief biedt. Koop [6] wat venkelzaad en vind verlichting op een gezonde manier zonder bijverschijnselen. Zie ook ons `tweeling-artikel` over het gebruik van gemberpoeder voor en tijdens de menstruatie [7].

LINKS
[1] Eigen ervaring (Februari, 1986), zie ook: https://omaweetraad.nl/gezondheid/buikkrampjes-baby
[2] https://nutritionfacts.org/2018/07/19/fennel-seeds-vs-ginger-for-menstrual-cramps-and-pms/
[3] https://nutritionfacts.org/video/fennel-seeds-for-menstrual-cramps-and-pms/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611645/
[5] https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h23734.pdf
[6] Venkelzaad kopen? Is er een Surinaamse of Indiase Toko, Marrokaanse slager of Turkse groentenman bij u in de buurt dan is de kans groot dat je daar voor ongeveeer een euro een bakje met venkelzaad kunt kopen. Hieronder vind je enkele links voor het kopen van venkelthee, venkelzaad en venkelzaadolie.
- https://www.ah.nl/producten/product/wi199735/zonnatura-venkel-thee
- https://www.dekruidenbaron.nl/venkelzaad-heel.html
- http://www.lekkerinmnvel.nl/venkelolie

 
 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag