Regelmatig wandelen kan beschermen tegen hartfalen na de menopauze

Stevige wandelingen van 40 minuten of langer, twee tot drie keer per week, lijken het grootste voordeel te hebben.

Minimaal 40 minuten stappen op een gemiddeld tot snel tempo van meer dan 40 minuten wordt geassocieerd met een daling van bijna 25 procent van het risico op hartfalen bij postmenopauzale vrouwen, aldus nieuw onderzoek gepresenteerd op de 67e jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Cardiology Annual Scientific Session. Het voordeel lijkt consistent te zijn, ongeacht het lichaamsgewicht van de vrouw of dat ze naast wandelen nog andere bewegingsactiviteiten doet .

Ongeveer 6,5 miljoen volwassenen lijden aan hartfalen, een aandoening waarbij het hart te zwak wordt om genoeg bloed te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Het risico op hartfalen stijgt met de leeftijd; vrouwen tussen 75 en 84 jaar hebben drie keer meer kans op hartfalen dan vrouwen tussen 65 en 74 jaar.

"We weten al dat lichamelijke activiteit het risico op hartfalen verlaagt, maar het kan een misvatting zijn dat gewoon wandelen niet genoeg is", zei Somwail Rasla, MD, cardioloog in het Saint Vincent Hospital, die de studie tijdens zijn verblijf aan de Brown University uitvoerde. "Uit onze analyse blijkt dat wandelen niet alleen een toegankelijke vorm van lichaamsbeweging is, maar bijna gelijk is aan alle verschillende soorten oefeningen die eerder zijn bestudeerd in termen van het verlagen van het risico op hartfalen. In wezen kunnen we een vergelijkbare energetische inspanning halen uit wandelen als uit elke andere soort fysieke activiteit. "

Omdat stappen op elk moment kan worden gedaan en geen speciale apparatuur vereist, zijn de resultaten van deze betekenisvolle fysieke activiteit binnen handbereik van oudere vrouwen die misschien aarzelen om lid te worden van een sportschool of een nieuwe trainingsroutine te beginnen.

De studie, die wandelgedrag en gezondheidsresultaten analyseerde bij 89.000 vrouwen over een periode van meer dan 10 jaar, is de eerste die in detail de voordelen van stappen onderzoekt door de effecten van de wandelfrequentie, duur en snelheid te ontleden. Het is ook de eerste die zich specifiek richt op het risico op hartfalen bij vrouwen ouder dan 50 jaar.

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van gegevens van het Women's Health Initiative, een groot onderzoek gefinancierd door het National Heart, Lung en Blood Institute dat gegevens verzamelde over de gewoonten van vrouwen en hun gezondheid tussen 1991 en 2005. Deelnemers waren tussen 50 en 79 jaar oud bij de inschrijving. Rasla en collega's hebben gegevens verzameld over vrouwen die in het begin minstens 10í aan ťťn stuk konden stappen en geen hartfalen, coronaire hartziekte of kanker hadden.

Gebaseerd op de informatie van vragenlijsten van de deelnemers, werd het wandelgedrag van de vrouw gecategoriseerd op basis van frequentie, duur en snelheid. Onderzoekers hebben ook het energieverbruik van de vrouw beoordeeld door deze drie variabelen te combineren in een berekening die bekend staat als Metabolisch Equivalent of Task (MET). Deze in het hoogste tertiel voor MET per week hadden 25 procent minder kans op het ontwikkelen van hartfalen in vergelijking met degenen uit het laagste tertiel.

De bevindingen suggereren dat stapfrequentie, duur en snelheid ongeveer evenveel bijdragen aan het voordeel. Vrouwen die minstens tweemaal per week stapten hadden een 20 tot 25 procent lager risico op hartfalen. Degenen die 40 minuten of meer per keer stapten hadden een 21 tot 25 procent lager risico dan degenen die kortere wandelingen maakten. Vrouwen die in een gemiddeld of snel tempo stapten, vertoonden respectievelijk een 26 en 38 procent lager risico op hartfalen, vergeleken met vrouwen die het rustig aan deden.

Onderzoekers zeiden dat de resultaten consistent waren in verschillende leeftijdscategorieŽn, etniciteiten en baseline lichaamsgewicht bij postmenopauzale vrouwen, wat suggereert dat de bevindingen gegeneraliseerd kunnen worden voor de meeste vrouwen boven de 50 jaar.

"We hebben eigenlijk gekeken naar vrouwen met vier verschillende categorieŽn van body mass index (BMI) en vonden dezelfde omgekeerde relatie tussen stapgedrag en het risico op hartfalen," zei Rasla. "De resultaten tonen aan dat zelfs vrouwen met obesitas en overgewicht nog steeds baat hebben bij stappen om het risico op hartfalen te verminderen."

De analyseresultaten gelden voor verschillende risicofactoren voor hartziekten, zoals roken, alcoholgebruik, familie- en medische geschiedenis, gebruik van hormonen en de totale hoeveelheid fysieke activiteit. Het loopgedrag werd beoordeeld op basis van zelfrapportage door de deelnemers. Onderzoekers waren niet in staat om rekening te houden met de potentiŽle effecten van lichaamsbeweging of wandelgewoonten vroeger in het leven.

Rasla zal de studie ĎAssociation of Walking Pace, Walking Frequency and Duration and Joint Effects on the Risk of Heart Failure in Post-Menopausal Womení presenteren op maandag 12 maart om 09:45 uur ET in het Prevention Moderated Poster Theater, Poster Hall A/B

Vertaling: Andre Tierlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag