Zorgelijk en vergeetachtig na de overgang?

Weinig oestrogeen kan de boosdoener zijn

Onderzoek bij ratten toont meer angst en geheugenproblemen als oestrogeengehalte daalt

AMERICAN PHYSIOLOGICAL SOCIETY

Een tekort aan oestrogeen kan een rol spelen bij de ontwikkeling van angst- en geheugenstoornissen, volgt uit onderzoek bij knaagdieren. De uitkomsten worden vandaag gepresenteerd tijdens de American Physiological Society's (APS) Cardiovascular, Renal and Metabolic Diseases: Sex-Specific Implications for Physiology conferentie in Knoxville, Tennessee.

Oestrogeen, het voornaamste vrouwelijke geslachtshormoon, reguleert het vrouwelijke voortplantingssysteem. Als de menopauze zich bij een vrouw aandient, zorgt een afnemende eierstokfunctie - met een verlaging van ovariŽle hormonen - voor een verlaging van de oestrogeenbevoorrading in het brein. Hersengebieden die stemmingen, gedrag en cognitie reguleren bevatten een hoge concentratie proteÔnen die zich binden aan oestrogeen (oestrogeen receptoren). Onderzoekers van Georgetown University in Washington, D.C., en de Federal University van Ouro Preto in BraziliŽ theoretiseren dat daarom ďeen tekort aan oestrogeen kan leiden tot angstontwikkeling en geheugenbeperkingen.Ē

Het onderzoeksteam bestudeerde rattenvrouwtjes zonder eierstokken om de menselijke menopauze na te bootsen. Zij voerden gestandaardiseerde tests uit waarbij angst gemeten werd, korte termijn herkenning van objecten en ruimtelijk geheugen (geheugen van tijdelijke locaties en relaties tussen de objecten in de ruimte). De menopauzale ratten toonden hogere angstniveaus en een vermindering van korte termijn herkenning vergeleken met een controlegroep van dezelfde leeftijd. Er was geen verschil in ruimtelijk geheugen tussen de twee groepen. Deze uitkomsten doen vermoeden dat normale hormoonschommelingen bijdragen aan sommige emotionele symptomen die in verband staan met de menopauze, zoals zorgen/angst, evenals lichte geheugenproblemen.

Vertaling: Ellen Lam

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag