Kennis over metabolieten brengt ons dichter bij tests op Chronisch vermoeidheidssyndroom

Onderzoekers van het Center for Infection and Immunity combineerden gegevens van het metaboloom en microbioom en voorspelden wie de ziekte had met 84% zekerheid

COLUMBIA UNIVERSITY'S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Een studie door onderzoekers van het Center for Infection and Immunity (CII) van Columbia University's Mailman School of Public Health hebben een verzameling ontdekt van aan Myalgische encefalomyelitis/Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) gerelateerde metabolieten. Door deze gegevens te combineren met gegevens uit een eerdere microbioomstudie, melden de onderzoekers nu dat ze kunnen voorspellen of iemand de aandoening wel of niet heeft met een betrouwbaarheid van 84%.

Het team analyseerde bloedmonsters van 50 patiŽnten met ME/CVS en 50 controlepatiŽnten van hetzelfde geslacht en leeftijd uit vier klinische afdelingen uit de hele VS. Door het gebruik van massa spectrometrie, een laboratoriumtechniek om de massa van moleculen te meten, vonden de wetenschappers 562 metabolieten - microscopische bijproducten van menselijke en microbiŽle processen zoals suiker, vet en proteÔnemoleculen. Moleculen gerelateerd aan antidepressiva en andere medicijnen die de patiŽnten eventueel gebruikten werden uitgesloten van het onderzoek.

Hun metabolome analyse, tot op heden de meest gedetailleerde en nauwkeurige, toonde veranderde metabolietenniveaus, inclusief choline, carnitine en verschillende complexe lipiden aanwezig in patiŽnten met ME/CVS. De veranderde metabolieten doen een disfunctie van de mitochondria vermoeden, de cellulaire krachtcentrale, een ontdekking die overeenkomt met die van andere onderzoeksteams. Uitzonderlijk is dat de CII studie ook melding doet van een tweede, apart patroon van metabolieten bij patiŽnten met ME/CVS en prikkelbare darmsyndroom (IBS - irritable bowel syndrome), dat overeenkomt met eerdere ontdekkingen uit hun fecale microbioomonderzoek uit 2017. De helft van de patiŽnten met ME/CVS had ook IBS.

Toen de onderzoekers de biomarkers van zowel de microbioomstudie en de nieuwe metaboloomstudie combineerden, rapporteerden zij een .836 nauwkeurige voorspellingsscore, ofwel 84% zekerheid op aanwezigheid van ME/CVS - beter dan de studies apart.

ďDit is een sterk voorspellend model dat suggereert dat we het punt naderen waarop we lab testen zullen gebruiken die het ons mogelijk maken om met een hoog zekerheidspercentage te kunnen zeggen wie deze aandoening heeft,Ē zegt hoofdauteur Dorottya Nagy-Szakal, MD, PhD, onderzoeker bij CII.

Over de horizon

Vooruitkijkend zeggen de onderzoekers dat hun gegevens gebruikt zouden kunnen worden om een diermodel voor ME/CVS te construeren om hetzelfde veranderde metaboloom en microbioom te creŽren. Als het gedrag van het diermodel hetzelfde is als de waargenomen symptomen bij ME/CVS patiŽnten, zouden ze weten dat het metabool en microbioom waarschijnlijk een rol spelen in de manifestatie van de ziekte. Een diermodel zou het voor de onderzoekers ook mogelijk maken om behandelingen te testen. Op dit moment zijn er geen erkende behandelingen voor ME/CVS.

Sinds 1990 actief in het bestuderen van ME/CVS, hebben de onderzoekers van CII verschillende mijlpalen bereikt in de studie over deze ziekte. In 2012 sloten zij het verband uit tussen de retrovirussen XMRV en PMLV met ME/CVS. In daaropvolgende jaren rapporteerden zij de aanwezigheid van cytokinen en chemokinen in bloed en hersenvocht, en het bewijs van een duidelijk subtype patiŽnten met IBS. In een voortgaande studie onderzoekt het team de immuunrespons van patiŽnten op lichaamsbeweging.

ďWe komen steeds dichter bij begrip over de werking van deze ziekte,Ē zegt W. Ian Lipkin, MD, hoofd CII en het NIH Center for Solutions for ME/CVS, en John Snow professor in epidemiologie van de Mailman School. ďWe naderen het punt waarop we diermodellen kunnen ontwikkelen om verschillende hypotheses te testen, evenals potentiŽle therapieŽn. Sommige patiŽnten kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij probiotica om hun maag/darm microflora te herstellen of medicijnen die verschillende neurotransmittersystemen activeren.Ē

Over ME/CFS

Experts schatten in dat er tussen 800.000 en 2 miljoen Amerikanen zijn met ME/CVS, een complexe, invaliderende aandoening, gekenmerkt door extreme vermoeidheid na inspanning en andere symptomen, waaronder spier- en gewrichtspijn, cognitieve disfunctie, slaapstoornissen en orthostatische intolerantie. Op dit moment is er geen diagnostische test voor deze ziekte; in plaats daarvan worden patiŽnten gediagnosticeerd op basis van een klinisch onderzoek, medische geschiedenis en uitsluiting van andere aandoeningen.

De studie, op 3 juli gepubliceerd in Scientific Reports, een openbare uitgave van de Nature Publishing Group, is getiteld "Insights into myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome phenotypes through comprehensive metabolomics."

Vertaling: Ellen Lam 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag