Waarom vervuilde lucht een gevaar kan vormen voor uw nieren

Bron: MICHIGAN GENEESKUNDE - UNIVERSITEIT VAN MICHIGAN

Er is goed bewijs dat vervuilde lucht het risico op ademhalingsproblemen, zoals astma, verhoogt, evenals orgaanontsteking, verergering van diabetes en andere levensbedreigende aandoeningen. Maar nieuw onderzoek suggereert dat luchtvervuiling ook iets anders kan zijn: chronische nierziekte of CKD, die optreedt wanneer de nieren van een persoon beschadigd raken of bloed niet goed kunnen filteren.

Onlangs gepubliceerd in PLOS ONE, benadrukt een studie van de University of Michigan de minder bekende relatie.

"Net als bij roken, bevat luchtvervuiling schadelijke gifstoffen die de nieren rechtstreeks kunnen beïnvloeden", zegt Jennifer Bragg-Gresham, M.S., Ph.D., een Michigan Medicine epidemioloog en de hoofdauteur van de studie.

"Nieren hebben een grote hoeveelheid bloed die er doorheen stroomt, en als iets de bloedsomloop beschadigt, zullen de nieren de eerste zijn om die effecten te voelen."

Mensen met diabetes, obesitas, hoge bloeddruk of hartaandoeningen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van CKD. Dat is de reden waarom risicopatiënten die in dichtbevolkte of vervuilde gebieden wonen, het gevaar moeten herkennen en voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zegt Bragg-Gresham.

Waarom luchtvervuiling gevaarlijk is

Luchtvervuiling bevat fijne deeltjes, of PM2.5, een cocktail van microscopisch kleine deeltjes.

Omdat deze deeltjes vrijwel gewichtloos zijn, kunnen ze langer in de lucht blijven, waardoor mensen ze onvermijdelijk op een regelmatige basis inhaleren zonder het te weten. PM2.5 kan bij inademing vaak tot ernstige gezondheidseffecten leiden.

Door de gegevens van Medicare-claims en gegevens over de luchtkwaliteit van de Centers for Disease Control and Prevention te bekijken, vonden de auteurs van het onderzoek een positieve relatie tussen CKD-snelheden en PM2,5-concentratie.

Zegt co-auteur Rajiv Saran, MD, een Michigan Medicine nefroloog en directeur van het Renal Data System Coordinating Center van de Verenigde Staten aan de UM: "Als je kijkt naar gebieden die zwaar vervuild zijn ten opzichte van gebieden die minder vervuild zijn, zal je meer chronisch nierziekte vinden."

Volgens de cijfers geciteerd in het nieuwe onderzoek, chronische nierziekte treft meer dan 27 miljoen Amerikanen. Mensen met CKD hebben een achtvoudig verhoogd risico op cardiovasculaire mortaliteit.

Helaas is PM2.5 bijna niet te vermijden.

We komen luchtvervuiling tegen via allerlei eenvoudige dagelijkse activiteiten, zoals koken en rijden. Andere bijdragen zijn roken, verbranden van hout, verpakte sproeiproducten, huishoudelijke apparaten en misschien wel de meest voor de hand liggende, industriële en voertuigemissies.

Luchtvervuiling bevat ook zware metalen zoals lood, kwik en cadmium - waarvan bekend is dat ze de nieren negatief beïnvloeden.

Problemen en preventieve maatregelen

In het UM-onderzoek werden verschillende eerdere onderzoeken naar de kwestie onderzocht, waaronder een inspanning in bepaalde mijngebieden in de Appalachen, die een 19 procent hoger risico op CKD bij mannen en een 13 procent hoger risico bij vrouwen aantroffen in vergelijking met degenen die in de provincies woonden. geen mijnbouw.

Het goede nieuws: de PM2.5-niveaus liggen in de VS veel lager dan in andere geïndustrialiseerde landen zoals China en India.

"Wat dit betekent voor de landen met een hogere PM2,5 is een significant hogere kans op CKD", zegt Bragg-Gresham, ook assistent-onderzoeker bij U-M. "Ons onderzoek kon slechts een klein aantal PM2.5-waarden in Amerika onderzoeken, maar kon een significante relatie vinden."

Het is echter nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij blootstelling aan luchtverontreiniging, vooral voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen of die in dichtbevolkte of vervuilde steden wonen.

"Overweeg in zwaar vervuilde gebieden maskers te dragen die je neus en mond afdekken, beperk de uren buiten en beperk de lange reistijd van het woon-werkverkeer in drukke omgevingen," zegt Saran, eraan toevoegend dat het risico serieus moet worden genomen.

"Veel mensen zien de ernst van luchtvervuiling niet omdat het niet iets zichtbaar is, maar dat betekent niet dat het minder belangrijk is voor je gezondheid."

Vertaling: Pieter Tau

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag