Verband tussen luchtvervuiling en onregelmatige menstruatiecycli

(Boston) - De lucht die uw tienerdochter ademt, kan onregelmatige menstruatiecycli veroorzaken. Goed gedocumenteerde negatieve gevolgen voor de gezondheid van blootstelling aan luchtverontreiniging zijn onvruchtbaarheid, metaboolsyndroom en polycystisch ovariumsyndroom. Deze studie is de eerste die aantoont dat blootstelling aan luchtvervuiling bij tienermeisjes (leeftijd 14-18) gepaard gaat met licht verhoogde kansen op menstruele onregelmatigheden en langere tijd om dergelijke regelmaat te bereiken op de middelbare school en tijdens vroege volwassenheid.

"Hoewel blootstellingen aan luchtvervuiling gekoppeld zijn aan cardiovasculaire- en longaandoeningen, suggereert deze studie dat er ook andere systemen kunnen zijn, zoals het reproductieve endocrien systeem," zei de corresponderende auteur Shruthi Mahalingaiah, MD, MS, assistent-professor in verloskunde en gynaecologie aan de Boston University School of Medicine en arts in de verloskunde en gynaecologie aan het Boston Medical Center.

De menstruatiecyclus reageert op hormonale regulatie. Zwevende deeltjes luchtvervuiling hebben hormonale activiteit aangetoond. Het was echter tot nu toe niet bekend of luchtvervuiling geassocieerd was met de regelmaat van de menstruatiecyclus.

De onderzoekers gebruikten gezondheids- en locatiegegevens verzameld in de Nurses Health Study 2 en meetwaarden over blootstelling aan luchtverontreiniging van het EPA-systeem voor luchtkwaliteitsbewaking om de blootstelling van deelnemers gedurende bepaalde tijd te begrijpen. Ze vonden dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de middelbare school gecorreleerd was met onregelmatige menstruatiecyclus.

"Implicaties op menselijke ziektes kunnen bereikt worden door het verminderen van emissies op mondiaal en individueel niveau", zei Mahalingaiah.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Human Reproduction.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag