HEPA filters kunnen verontreiniging binnenruimte aanzienlijk verlagen bij ongezonde buitenlucht

INTERMOUNTAIN MEDICAL CENTER

Buitenluchtvervuiling draagt in grote mate bij tot verontreiniging binnenshuis - maar Ďhigh-efficiency particulate air (HEPA) filters voor binnengebruik verminderen ultafijne stofdeeltjes in de lucht aanzienlijk vergeleken bij niet-HEPA luchtfilters, volgens een nieuwe tweejarige studie door onderzoekers van Intermountain Healthcare in Salt Lake City.

Voor de studie monitorden onderzoekers 12 weken lang de luchtkwaliteit in de huizen van geregistreerde patiŽnten met luchtwegproblemen. Ze ontdekten dat de HEPA filters ultrafijnstof met 55% verminderden en de stofdeeltjesvervuiling van buiten naar binnen 23% minder was.

Ultrafijnstof, ook bekend als PM2.5, zijn minuscule deeltjes in de lucht, vaak in gebieden met zware luchtvervuiling. De grootte van PM2,5 deeltjes is grofweg 3% van de diameter van een mensenhaar. Bij inhalatie kan dit leiden tot luchtwegproblemen, hartaanvallen of symptomen van patiŽnten die al luchtwegproblemen hebben, zoals COPD of astma, verergeren.

In de winter in Utah blijft koude, vervuilde lucht in de Salt Lake Valley vaak hangen door temperatuurswisselingen - waardoor Utah de meest vervuilde lucht heeft van het hele land. Tijdens deze inversies testten de onderzoekers de efficiŽntie van HEPA filters binnenshuis.

ďEen van de redenen waarom we de effectiviteit van HEPA luchtfilters in huis wilden onderzoeken is omdat mensen vaak vragen wat ze kunnen doen om hun longen te beschermen tijdens dagen van slechte luchtkwaliteit,Ē zegt Denitza Blagev, MD, longonderzoeker bij Intmountain Medical Center in Salt Lake City. ďWe ontdekten dat het binnenshuis gebruik van een stand-alone HEPA filter en gesloten ramen kan zorgen voor schonere lucht in huis, vooral als de buitenlucht zo slecht is.Ē

De studieresultaten werden op 16 september gepresenteerd tijdens de European Respiratory Society's International Congress in Parijs.

Gegevens van 30 deelnemers aan de studie toonden aan dat als HEPA filters werden gebruikt tijdens de winter inversie maanden, slechts 5% van de buitenlucht PM2.5 bijdroeg aan de binnenluchtkwaliteit, vergeleken met 28% als er geen HEPA filters gebruikt werden.

Tijdens de 12-weekse studie, die plaatsvond tijdens de winter inversies van 2016 en 2017, werden in 52 woonhuizen in Utah luchtfilters geplaatst. Een HEPA filter werd voor de eerste periode van 6 weken gebruikt en een laag rendementsfilter voor de tweede periode van 6 weken. De studiedeelnemers waren er niet van op de hoogte welke filter in welke periode gebruikt werd.

Elk deelnemend huis werd ook uitgerust met twee goedkope luchtkwaliteit monitoren. Een werd er net buiten het huis geplaatst en de andere binnen. Verschillen in de binnen- en buitenluchtkwaliteit werden vergeleken tijdens de 12-weekse studieperiode.

ďOnze volgende stap is om te kijken of de HEPA filter de binnenlucht genoeg zuivert om de symptomen van COPD of astma patiŽnten te verlichten tijdens de dagen met slechte luchtkwaliteit,Ē zegt dr. Blagev. ďWe adviseren onze patiŽnten met ademhalingsproblemen vaak om binnen te blijven als buiten het PM2.5 gehalte hoog is, maar we hopen nieuwe manieren te vinden om de luchtkwaliteit binnenshuis te helpen verbeteren en de symptomen van onze patiŽnten te verlichten, wat onze longen zal beschermen tegen gevaarlijke luchtvervuilers.Ē

Dr. Blagev benadrukt dat ondanks het feit dat HEPA filters PM2.5 verminderen in huis, iedereen zich in zou moeten zetten om de algehele buitenluchtkwaliteit in hun woonomgeving te verbeteren.

Vertaling: Ellen Lam
 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag