Risicogen voor Alzheimer kan neurologische effecten van luchtvervuiling verergeren bij kinderen

Kinderen met de ε4-variant van het APOE-gen kunnen in het bijzonder kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van luchtverontreinigende stoffen op de hersenen

BARCELONA-INSTITUUT VOOR GLOBALE GEZONDHEID (ISGLOBAL)

Er is steeds meer bewijs dat blootstelling aan luchtverontreiniging nadelig is en de cognitieve en gedragsontwikkeling bij kinderen beïnvloedt; echter, de mechanismen die aan deze associatie ten grondslag liggen, zijn tot nu toe onbekend. De bevindingen van een nieuwe studie van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), dat wordt gesteund door "la Caixa" Banking Foundation, suggereren dat de ε4-variant van het APOE-gen een belangrijke rol kan spelen in dit proces. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Eerdere studies uitgevoerd in het kader van het BREATHE-project hebben de blootstelling van kinderen aan luchtverontreiniging in verband gebracht met een verminderde cognitieve ontwikkeling, meer gedragsproblemen, en zelfs met structurele verschillen in de hersenen.

In de nieuwe studie, die gegevens van meer dan 1.600 kinderen uit 39 scholen in Barcelona analyseerde, vonden de wetenschappers dat het verband tussen blootstelling aan verkeersgerelateerde vervuiling en schadelijke effecten op neurologische ontwikkeling, opvallender was bij de kinderen die het ε4 van het APOE-gen droegen. Dragers van deze genetische variant vertoonden meer gedragsproblemen en de scores van hun aandachtscapaciteit waren lager. Bovendien is het volume van de caudate nucleus, een anatomisch brein structuur, meestal kleiner.

"Deze bevindingen suggereren dat kinderen met dit allel kwetsbaarder zijn voor de schadelijke effecten van luchtvervuiling die de neurologische ontwikkeling negatief beïnvloeden, " zegt Silvia Alemany, ISGlobal-onderzoeker en hoofdauteur van de studie.

Neurodegeneratieve ziekten

"Systemische ontsteking en oxidatieve stress zijn twee van de meest gevestigde mechanismen die ten grondslag liggen aan de nadelige gezondheidseffecten van luchtverontreiniging. Interessant is dat beide mechanismen ook betrokken zijn bij de pathogenese van dementie. In feite heeft onderzoek aangetoond dat er een verband bestand tussen blootstelling aan luchtverontreiniging en cognitieve stoornissen bij oudere mensen. Al deze overwegingen en het feit dat APOE ε4 de belangrijkste bekende genetische risicofactor is voor de ziekte van Alzheimer, bracht ons ertoe ons af te vragen of het allel ook een relatie zou kunnen hebben met de schadelijke effecten van luchtvervuiling op de hersenfuncties bij kinderen, " zegt Silvia Alemany.

Genetische gegevens waren beschikbaar van alle deelnemers. Tests waren uitgevoerd om cognitieve functies, gedragsproblemen en mogelijke symptomen van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit te onderzoeken.

Verkeersgerelateerde luchtverontreinigingsniveaus werden berekend op basis van werkelijke metingen. Magnetische resonantie beeldgegevens waren beschikbaar van 163 van de studiedeelnemers.

"Meer onderzoek zal nodig zijn in andere populaties om deze resultaten te repliceren en we moeten nagaan of dit mogelijk genetisch is; de kwetsbaarheid is ook van toepassing op blootstelling aan luchtvervuiling tijdens een eerdere periode van de ontwikkelingsstadia, bijvoorbeeld in de prenatale periode, "waarschuwt ISGlobal-onderzoeker Jordi Sunyer, directeur van het BREATHE-project. "In elk geval zijn de bevindingen opnieuw duidelijk: het is essentieel om maatregelen in te voeren om het verkeer in de stedelijke omgeving te verminderen en vooral op plaatsen waar kinderen aanwezig zijn, zoals rond scholen. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag