Relatie lowcarb dieet, foliumzuur en verhoogd risico op geboorteafwijkingen

Onderzoek onderstreept het belang van foliumzuur via de voeding voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger kunnen worden.

Uit een nieuwe studie van de University of North Carolina in Chapel Hill blijkt, dat vrouwen die zwanger zijn of willen worden best diŽten vermijden die koolhydraten verminderen of elimineren, omdat die het risico op aangeboren afwijkingen kunnen verhogen.

Uit de studie gepubliceerd op 25 jan. in het tijdschrift Birth Defects Research bleek dat vrouwen met een lage inname van koolhydraten meer kans hebben op kinderen met abnormaal ruggenmerg en deficiŽnties van het ruggenmerg en anencefalie (gebrek aan grote delen van de hersenen en de schedel), dat kan leiden tot een levenslange beperking en kindersterfte.

Dit is de eerste studie om de relatie tussen dieet en kinderen met neuraalbuisdefecten te evalueren.

"We weten al dat maternale voeding vůůr en tijdens de vroege zwangerschap een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de foetus. Nieuw uit de studie blijkt dat een vrouw met een dieet van weinig koolhydraten 30% kans heeft op het krijgen van een baby met neuraalbuisdefect. Dit is verontrustend omdat koolhydraatarme diŽten vrij populair zijn," zei Tania Desrosiers, PhD, MPH, assistent professor epidemiologie aan de UNC Gillings School of Global Public Health, die de studie leidde. "Deze bevinding maakt het duidelijk dat het voor vrouwen die zwanger willen worden belangrijk is zich grondig te informeren bij het beginnen van gelijk welk dieet ."

Foliumzuur is een essentiŽle voedingsstof die het risico op neuraalbuisdefecten vermindert. Meer dan 20 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten heeft een hogere folaatconcentratie in het bloed dan het aanbevolen niveau. Om deze reden is de Food and Drug Administration in 1998 begonnen met de aanbeveling dat foliumzuur wordt toegevoegd aan verrijkte graanproducten. Desrosiers en haar medewerkers vonden dat de inname van foliumzuur langs de voeding bij vrouwen met beperkte inname van koolhydraten de helft bedroeg dan bij andere vrouwen.

De Centers for Disease Control and Prevention raadt aan dat alle vrouwen elke dag vůůr en tijdens de zwangerschap een dagelijkse dosis van 400 microgram foliumzuur zouden krijgen. Daar in de Verenigde Staten de meeste zwangerschappen niet gepland zijn, nemen veel vrouwen echter geen foliumzuursuppletie tot laat in de zwangerschap. Dit maakt verrijkte voedingsmiddelen tot een belangrijke bron van foliumzuur voor vrouwen die zwanger kunnen worden.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag