Deelnemers gezocht voor laag frequent geluid onderzoek Universiteit Groningen

Onlangs presenteerden wij onze jaarrapportage 2017: een samenvatting van de huidige stand van zaken rondom de LFg-problematiek, statistieken en grafieken op basis van de informatie uit ons meldingssysteem, en een overzicht van alle meldingen die bij ons zijn binnengekomen.

Uit de jaarrapportage komt onder andere naar voren dat het aantal LFg-meldingen bij Stichting Laagfrequent geluid in 2017 explosief gestegen is. Ook lijken, naast akoestische en audiologische aspecten, nu andere natuurkundige en biofysische aspecten een rol te spelen. Daarmee is LFg een sterk toenemend milieu- en gezondheidsprobleem in onze samenleving,
met vergaande gevolgen voor het lichamelijk, geestelijk ensociaal-maatschappelijk functioneren van gehinderden.

De Rijks Universiteit Groningen (RUG)* gaat onderzoek doen op dit gebied. De RUG ziet dat LFg tot op heden nauwelijks (h)erkend wordt als een enorme stressor voor mensen en dat de problematiek weinig tot niet is onderzocht. De RUG beschouwt LFg als een serieus probleem en vindt systematisch onderzoek beslist noodzakelijk.

Het onderzoek is wetenschappelijk en richt zich op de medische en psychische gevolgen van hinder door LFg. Daarmee kan de erkenning van de problematiek een stuk dichterbij komen en wellicht vervolgonderzoek genereren op gebied van de oorzaken van het waarnemen van LFg. Dat is belangrijk, want alleen als de relatie tussen de emissie van LFg enerzijds en de biofysische perceptie (lichamelijke waarneming) door de mens anderzijds duidelijk is, kunnen er ook gerichte oplossingen gezocht worden.

Voor dit onderzoek is de RUG op zoek naar deelnemers van 18 jaar en ouder die LFg waarnemen en daar hinder van ervaren. Tevens zijn zij, voor een controlegroep, op zoek naar deelnemers die geen LFg waarnemen / geen hinder ervaren. Onze Stichting beveelt dit onderzoek van harte aan en hoopt dat u mee wilt doen. Want alleen als een significant aantal mensen deelneemt, is het onderzoek wetenschappelijk relevant en dat vergroot de kans op erkenning en vervolgonderzoek op LFg gebied.

Bent u geïnteresseerd in deelname? Lees dan de uitgebreide informatie over het onderzoek (zie bijlage) goed door. Indien u besluit mee te doen aan het onderzoek, kunt u zich rechtstreeks bij de RUG aanmelden door een email te sturen aan het LFg onderzoeksteam ( LFGonderzoek@rug.nl ) of door met hen te bellen: 050-3637601.

We hopen, mede namens de RUG, op uw medewerking en deelname !

Met hartelijke groet,

Stichting Laagfrequent geluid
www.laagfrequentgeluid.nl

* afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie van de Faculteit
Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het team dat aan dit onderzoek meewerkt bestaat uit Dr. Anselm Fürmaier,
Dr. Lara Tucha, Kristina Erdelyi, BSc., Dr. Janneke Koerts en Prof. dr.
Oliver Tucha



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag