Kou kan het 'goede' vet van het lichaam op cellulair niveau activeren

UNIVERSITEIT VAN NOTTINGHAM

Lagere temperaturen kunnen de 'goede' vetvorming van het lichaam op cellulair niveau activeren, zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van academici van de Universiteit van Nottingham.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, toont voor het eerst dat de manier waarop vet wordt gemaakt in het lichaam niet is 'voorgeprogrammeerd' tijdens de eerste jaren van ontwikkeling, zoals eerder werd gedacht, maar zelfs in cellen van volwassenheid kan worden beÔnvloed door onze omgeving om het type vet dat wordt gevormd te veranderen.

Het werk zou ons kunnen helpen problemen met betrekking tot obesitas en metabolisme beter te begrijpen en aan te pakken en nieuwe manieren te ontwikkelen om ziekten zoals diabetes onder controle te houden.

De twee jaar durende studie werd geleid door dr. Virginie Sottile, universitair hoofddocent in de stamcelbiologie en celdifferentiatie, en professor Michael Symonds aan de medische faculteit van de universiteit.

Het ging over hoe het lichaam bepaalt om 'goed'
bruin te vormen, vetweefsel (BBT), dat warmte produceert door vet, suiker en overtollige calorieŽn te verbranden en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, of wit vetweefsel, het 'slechte' type vet dat energie opslaat en zich ophoopt, waardoor na verloop van tijd gewichtstoename ontstaat.

Bruin vet wordt het meest aangetroffen bij baby's en dieren in winterslaap als de manier van de natuur om ze warm te houden terwijl ze het meest kwetsbaar zijn.
De laatste jaren hebben wetenschappers echter ontdekt dat er bij volwassenen een kleine hoeveelheid bruin vet wordt aangetroffen en dat het lichaam het vermogen behoudt om zich onder bepaalde omstandigheden meer te vormen.

Dr. Sottile zei: "Het is al geruime tijd bekend dat blootstelling aan lagere temperaturen de vorming van bruin vet kan bevorderen, maar het mechanisme hiervan is nog niet ontdekt. Men geloofde dat de trigger het zenuwstelsel van het lichaam was en veranderingen in de manier waarop we eten als we het koud hebben.

"Onze studie heeft echter aangetoond dat we zelfs door het maken van redelijk bescheiden temperatuurveranderingen onze stamcellen kunnen activeren om op een cellulair niveau bruin vet te vormen.

"Het goede nieuws van deze resultaten is dat onze cellen niet zijn voorgeprogrammeerd om slecht vet te vormen en onze stamcellen kunnen reageren als we de juiste verandering in levensstijl toepassen."

De studie ontwikkelde een nieuw in vitro systeem gemaakt van beenmergstamcellen en bestudeerde wat er zou gebeuren als de omgevingstemperatuur onder 37 į C daalde (de natuurlijke temperatuur van het menselijk lichaam). Het bleek dat wanneer het kwik daalde tot 32 į C, dit leidde tot de productie van bruine vetcellen.

Dr Sottile voegde toe: "Dit nieuwe systeem gaf ons een voordeel ten opzichte van eerdere knaagdiermodellen omdat we nauwkeuriger konden bestuderen hoe specifiek menselijke cellen zouden worden beÔnvloed door een afname van de temperatuur.

"In de toekomst zou het kunnen worden gebruikt als een testveld om potentiŽle behandelingen snel te screenen door te kijken naar de interactie van specifieke moleculen met de cellen. We zouden zelfs de eigen cellen van patiŽnten kunnen gebruiken om een op maat gesneden aanpak te ontwikkelen om uit te zoeken hoe we effectiever kunnen werken bij het behandelen voor ziekten zoals diabetes. "

De onderzoekers zeggen dat mensen die graag een positieve invloed op hun gewicht willen hebben door hun vetopslag te verminderen en hun percentage calorie-brandend bruin vet te verhogen, misschien zelfs geen lagere temperaturen nodig hebben om dit te bereiken.

"De volgende stap in ons onderzoek is om de daadwerkelijke schakelaar in de cel te vinden die ervoor zorgt dat deze reageert op de verandering van temperatuur in zijn omgeving,"
zei Dr Sottile. "Op die manier kunnen we mogelijk medicijnen of moleculen identificeren die mensen zouden kunnen slikken die hetzelfde gen kunstmatig activeren en het lichaam misleiden om meer van dit goede vet te produceren."

Vertaling: Pieter TauSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag