Knoflook kan chronische infecties bestrijden

Een actieve zwavelhoudende verbinding gevonden in knoflook kan gebruikt worden gebruikt om robuuste bacteriŽn te bestrijden bij patiŽnten met chronische infecties, laat een nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen zien. Hier laten de onderzoekers zien dat de knoflookverbinding in staat is om belangrijke componenten in de communicatiesystemen van de bacterie te vernietigen, waarbij regulerende RNA-moleculen betrokken zijn.

ďWe geloven echt dat deze methode kan leiden tot behandeling van patiŽnten die anders slechte vooruitzichten hebben. Omdat chronische infecties zoals cystische fibrose zeer robuust kunnen zijn. Maar nu hebben we, samen met een privťbedrijf, voldoende kennis om het knoflookgeneesmiddel verder te ontwikkelen en het op patiŽnten te testen ď, zegt universitair docent Tim Holm Jakobsen van het Costerton Biofilm Centre van de afdeling Immunologie en Microbiologie.

De studie is de nieuwste toevoeging van een onderzoeksgroep onder leiding van professor Michael Givskov, die zich sinds 2005 concentreert op het effect van knoflook op bacteriŽn. Toen ontdekten ze dat knoflookextract bacteriŽn kan remmen en in 2012 hebben ze aangetoond dat de zwavelhoudende verbinding ajoene in knoflook verantwoordelijk is voor het effect. De nieuwe studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, gaat nog nader in en documenteert het vermogen van ajoene om kleine regulerende RNA-moleculen in twee soorten bacteriŽn te remmen.

ďDe twee soorten bacteriŽn die we hebben bestudeerd, zijn erg belangrijk. Ze heten Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Ze behoren eigenlijk tot twee heel verschillende families van bacteriŽn en worden normaal gesproken met verschillende methoden gevochten. Maar het knoflookmengsel kan beide tegelijk bestrijden en kan daarom een ​​effectief medicijn blijken te zijn wanneer het samen met antibiotica wordt gebruiktĒ, zegt Tim Holm Jakobsen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat knoflook de meest krachtige, van nature voorkomende resistentie tegen bacteriŽn lijkt te bieden. Naast het remmen van de RNA-moleculen van de bacterie, beschadigt de actieve knoflookverbinding ook de beschermende slijmerige matrix rond de bacteriŽn, de zogenaamde biofilm. Wanneer de biofilm wordt vernietigd of verzwakt, kunnen zowel antibiotica als het eigen immuunsysteem de bacteriŽn directer aanvallen en zo de infectie verwijderen.

In 2012 hebben de onderzoekers een patent aangevraagd op het gebruik van ajoene om bacteriŽle infecties te bestrijden. Nu heeft het bedrijf Neem Biotech de licentie gekocht om het patent te gebruiken. Hun medisch product, NX-AS-401, dat beoogt patiŽnten met cystische fibrose te behandelen, heeft nu een zogenaamde 'weesgeneesmiddel-aanduiding' gekregen. Dit betekent dat er binnenkort klinische proeven met patiŽnten zullen worden uitgevoerd.

Als de klinische onderzoeken goede resultaten laten zien, kan het medicijn als eerste worden aangeboden in een reeks antimicrobiŽle verbindingen met gloednieuwe werkingsmodi die zijn ontwikkeld door het onderzoeksteam van Givskov.

Vertaling: Pieter Tau


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag