Eetgewoontes vader en lange termijn invloed op gezondheid kinderen

UNIVERSITEIT VAN NOTTINGHAM

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan eiwitten in het dieet van een vader de spermakwaliteit beïnvloedt, wat een directe invloed kan hebben op de gezondheid van de kinderen op lange termijn.

In het onderzoek - 'Voeding van vader programmeert de gezondheid van nakomelingen via sperma en spermaplasma bij muizen' - uitgevoerd aan de Universiteit van Nottingham, kregen mannelijke muizen een slecht dieet, waardoor hun nakomelingen te zwaar werden, symptomen van diabetes type 2 vertoonden en een verminderde werkzaamheid bleek van genen die het vetmetabolisme reguleren.

Onderzoekers van de School of Medicine and Biosciences van de Universiteit van Nottingham hebben een rapport gepubliceerd in PNAS waaruit blijkt dat zowel het sperma als de vloeistof waarin ze zitten (spermaplasma of zaadvocht) van mannelijke muizen die een dieet arm aan eiwitten kregen, de werking van de stofwisseling van hun nakomelingen op lange termijn beïnvloedde.

Uit vele onderzoeken blijkt dat sperma van mannen met overgewicht, die roken, overmatig drinken of die diabetes type 2 hebben vaak van mindere kwaliteit is dan sperma van gezonde, vruchtbare mannen. Er is echter weinig bekend over de impact van dergelijke leefstijlfactoren op de gezondheid van het nageslacht van een vader op lange termijn.
Deze nieuwe studie overbrugt deze leemte in ons begrip door een muismodel te gebruiken om de groei en de stofwisseling op lange termijn te onderzoeken van nakomelingen van mannetjes die een slecht dieet kregen.

Verbeterd dieetadvies gegeven aan toekomstige vaders.

Dr. Adam Watkins, universitair docent reproductieve biologie aan de Universiteit van Nottingham, leidde het onderzoek. Hij zei: "We begrijpen goed dat hetgeen een moeder eet tijdens de zwangerschap invloed kan hebben op de ontwikkeling en de gezondheid van haar kind. Daarom is er veel informatie beschikbaar voor vrouwen die zwanger willen worden over het belang van een gezonde levensstijl en goede voedingskeuzes, zowel voor hun eigen gezondheid als voor die van hun kind. Interessant is dat weinig of geen advies beschikbaar is voor de vader. Ons onderzoek met muizen laat zien dat op het moment van conceptie het dieet en het welzijn van de vader invloed heeft op de groei en de stofwisseling van zijn nakomelingen op de lange termijn. Onze studie laat niet alleen de impact van een slecht dieet van de vader op de gezondheid van zijn nakomelingen zien, maar begint ook te ontrafelen hoe deze effecten worden veroorzaakt ''.

De studie, uitgevoerd op muizen, vond dat mannetjes op een dieet met een laag eiwitgehalte sperma produceerden met minder chemische codes op hun DNA die de genwerking regelen dan muizen die een normaal dieet kregen. Onderzoekers zagen ook dat het spermaplasma de ontstekings- en immuunreacties in de baarmoeder van de moeder onderdrukte, essentieel voor een gezonde zwangerschap. De onderzoekers geloven dat de gezondheid van het nageslacht van een vader wordt beïnvloed door zowel de kwaliteit van zijn genetische informatie die bij de conceptie wordt doorgegeven via het sperma als door het zaadvocht dat richting de baarmoeder, waarin het embryo zich zal ontwikkelen, wordt ingespoten.

Kevin Sinclair, hoogleraar ontwikkelingsbiologie in de school voor biowetenschappen, die aan deze studie heeft meegewerkt zei: "Het is belangrijk om te weten dat sperma meer bijdraagt dan alleen de helft van de genen waaruit een kind zich ontwikkelt." Tijdens natuurlijke conceptie bevindt het sperma, ingespoten in de vrouwelijke voortplantingsorganen, zich in een zee van zaadvocht dat mede de zwangerschapsuitkomsten kan beïnvloeden. Ons onderzoek toont aan dat de samenstelling van het zaadvocht kan worden veranderd door het dieet van de vader en dat dit ook het welzijn van de nakomelingen kan beïnvloeden. "

Vertaling : Gerda Gjaltema

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag