Kankercellen afsluiten van suiker - werkt het?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kankercellen, om snel te delen, hogere niveaus suiker nodig hebben dan gezonde cellen. Deze afhankelijkheid van suiker onderscheidt kankercellen van normale cellen en wordt vaak gebruikt als behandelingsoptie om kankercellen te doden. In werkelijkheid waren de resultaten niet bemoedigend. Niet alle soorten kankercellen zijn gevoelig voor het afsluiten van suiker en zelfs voor de kankers die gevoelig zijn, vertraagt de uitputting van de suiker alleen de snelheid van de progressie van kanker. De paden die kankercellen gevoelig maken voor suikergebrek blijven slecht gekend.

In het onderzoek onder leiding van Duke-NUS universitair hoofddocent Koji Itahana, geleid door een team uit Singapore, samen met een team van medewerkers onder leiding van Dr. Egon Ogris van de Max F. Perutz Laboratories (MFPL) in Oostenrijk, hebben ze voor het eerst een nieuwe celdoodroute gedemonstreerd die kankerceldood veroorzaakte door deletie van suiker. Het artikel werd gepubliceerd in Science Signaling's januari-nummer [1].

Nieuwe rol van glucose

Lang werd aangenomen dat suiker diende als één van de belangrijkste energiebronnen voor kankercellen. Het team ontdekte echter dat in sommige kankercellen kleine hoeveelheden suiker die niet in staat waren om voldoende energie te leveren de overleving van de kankercellen verzekerden. Dit betekende dat er naast het leveren van energie ook een voorheen onontdekte rol van suiker voor overleving was. Het team ontdekte vervolgens dat suiker een nieuwe signaalfunctie heeft in kankercellen, waarbij de deprivatie spanningsverschillen veroorzaakt door het kankermembraan van de kanker, wat leidt tot stroming van calciumionen in de cellen en vervolgens tot celdood.

Nieuwe therapeutische benadering

Het team speculeerde dat deze unieke eigenschap van suiker in kankercellen zou kunnen worden gebruikt voor een nieuwe therapeutische benadering. Door de remming van suikerinname en de toename van calciumgehalten in kankercellen te combineren, slaagden ze erin kankercellen te doden terwijl gezonde cellen intact bleven. Itahana en collega's ontdekten ook dat bepaalde kankercellen het vermogen verloren om intracellulaire suikerniveaus te behouden na suikerdeprivatie en speculeerden dat dit de voornaamste reden was waarom niet alle kankercellen gevoelig zijn voor suikergebrek. Door de combinatietherapie toe te passen op de geschikte kankercellen, zou dit een nieuwe behandelcombinatie tegen kanker kunnen zijn. Het team wil zijn resultaten uitbreiden om in de toekomst een nieuwe kankerbehandeling te ontwikkelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag