Kankercellen gedijen in stijf weefsel, volgens nieuw onderzoek

UNIVERSITEIT VAN NOTRE DAME

Volgens een recente studie gepubliceerd in Biomaterials creŽert stugger borstweefsel een omgeving die vatbaarder is voor kanker doordat de ziekte de omliggende gezonde cellen gemakkelijker kan verstoren.

Wetenschappers aan de universiteit van Notre Dame die tumorgroei en metastase bestuderen, fabriceerden een menselijk weefselmodel om te onderzoeken hoe kankercellen interageren met bindweefsel in de borst. Het model stelde het team in staat om de stijfheid van het weefsel te controleren, waarbij zowel gezonde als kankerachtige structuren van het borstweefsel werden nagebootst. Ze vonden dat manipulatie van vetcellen afhankelijk was van de stugheid van weefsel.

"Eťn van de interessante dingen waar we naar keken was hoe kanker interageert met omliggende cellen en hoe het die cellen in haar eigen voordeel manipuleert," zei Pinar Zorlutuna, assistent-professor bij de afdeling Luchtvaart- en Werktuigbouwkunde en het Harper Cancer Research Institute aan de universiteit van Notre Dame. "Het doel van deze weefselgerichte kankermodellen is om de fysiologische omgeving van de tumor na te bootsen, zodat we ze kunnen gebruiken als een platform om borstkanker te bestuderen in de micro omgeving van menselijke weefsels."

Vetcellen, collageenvezels en epitheelcellen vormen de micro omgeving van borstweefsel. Kanker verschijnt meestal rond de epitheelcellen. Eerdere studies naar verschillen tussen gezond en kankerweefsel vonden dat het kankerweefsel verschilde in stijfheid. Volgens de studie van Zorlutuna kan stijf weefsel een micro omgeving vormen die vatbaar is voor tumorgroei door de kankercellen in staat te stellen de omliggende bindweefselcellen te moduleren.

ďBij een stijvere omgeving kan de kankercel haar onmiddellijke micro omgeving gemakkelijker manipuleren," zei Zorlutuna. "Het model stelde ons in staat om verschillende niveaus van stijfheid in het weefsel te bestuderen." In weefsels met normale stijfheid interfereerden de kankercellen niet met de staat van de omliggende cellen. "Bij testen waarbij het weefsel stugger is, stopt de kanker het differentiatieproces van de omliggende vetstamcellen, waarbij een meer stamcelachtige toestand wordt bevorderd en een micro omgeving wordt gecreŽerd die een tumor bevordert om te groeien. "

Onderzoekers hebben meestal vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd op diermodellen. Hoewel deze tests kunnen bijdragen tot een beter begrip van de ziekte, zei Zorlutuna dat ze ook een uitdaging konden vormen.

"Dieren en mensen zijn heel anders," zei ze. "Als je kijkt naar de weefselomgeving, mobiliteit en het immuunsysteem, zijn muismodellen bijvoorbeeld net zo verschillend van menselijke modellen als de alvleesklier van de longen."

Die modellen kunnen ook een uitdaging vormen voor het ontdekken van geneesmiddelen. Een fractie van de geneesmiddelen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn bij muizen, haalt het ook bij klinische proeven op mensen, zei Zorlutuna. De resultaten van deze studie kunnen ertoe bijdragen dat de ontwikkeling van weefselmanipulaties van menselijke ziektemodellen wordt gebruikt als onderdeel van een parallelle benadering van screening voordat geneesmiddelen in klinische onderzoeken worden toegediend.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag