Paddestoelen uit het Verre Oosten tegen kanker

FAR EASTERN FEDERAL UNIVERSITY

Paddestoelen uit het Verre Oosten bevatten natuurlijke chemische verbindingen die kunnen gebruikt worden voor het ontwerpen nieuwe geneesmiddelen met zeer specifieke antitumoractiviteiten en lage toxiciteit. Deze verbindingen kunnen nieuwe wegen bieden in de oncologie en ons voorzien van alternatieven voor chemotherapie, chemopreventieve geneesmiddelen of geneesmiddelen die kunnen gebruikt worden in combinatie met andere therapieŽn.

Het internationaal team van wetenschappers van de Far Eastern Federal University (FEFU), de Universiteit van Lausanne en het Federal Scientific Center of the East Asia Terrestrial Biodiversity FEB RAS beschrijft de beschikbare hoeveelheid onderzoek naar vier schimmelsoorten met een hoog potentieel tegen kanker. Het artikel is gepubliceerd in Oncotarget en bevat de lijst met tumoren, waarvan werd gemeld dat ze veelbelovende doelen van de schimmelverbindingen waren. Onder hen sarcoom, leukemie, rectum- en darmkanker, maagkanker, leverkanker, coloncarcinoom en anderen.

Voor het doel van dit onderzoek kozen de wetenschappers paddenstoelen die op grote schaal worden gebruikt in de volksgeneeskunde in AziŽ en het Verre Oosten: Fomitopsis pinicola, Hericium erinaceus, Inonotus obliquus en Trametes versicolor. Van deze soorten schimmels werd aangetoond dat ze selectief werken op bepaalde kwaadaardige tumoren. Het gewenst effect wordt bereikt dankzij de verschillende biologisch actieve verbindingen in de paddenstoelen: polyfenolen, polysacchariden, glucanen, terpenoÔden, steroÔden, cerebrosiden en eiwitten.

Deze stoffen zijn niet alleen in staat om verschillende kritieke doelen te bereiken binnen de kankercellen, maar ook in bepaalde gevallen om de chemotherapie synergetisch te stimuleren. Wetenschappers benadrukken dat vier soorten schimmels werden gekozen vanwege het feit dat hun geneeskrachtige eigenschappen relatief goed beschreven zijn. Sommigen van hen worden al actief gebruikt voor de productie van geneesmiddelen tegen kanker in bepaalde landen. Ongetwijfeld zijn er veel andere soorten schimmels die chemische verbindingen bevatten om kankercellen te lijf te gaan.

"In het oude China werden paddenstoelen beschouwd als de meest effectieve behandeling voor verschillende soorten tumoren. De hedendaagse fungotherapie (behandeling met behulp van paddenstoelen) vertegenwoordigt een veelbelovend veld voor wetenschappelijk onderzoek. De natuurlijke chemische stoffen in schimmels hebben een enorm therapeutisch en met name anti kanker potentieel dat nog niet volledig is bestudeerd ", zegt professor Vladimir Katanaev, Dr.Habil, Ph.D., hoofd van het Laboratorium voor Farmacologie van Natuurlijke Stoffen van de Afdeling Farmacologie en Farmacie van de School voor Biogeneeskunde, FEFU .

Een andere co-PI en corresponderend auteur van dit werk, directeur van het centrum voor genomische en regeneratieve geneeskunde van de School of Biomedicine, FEFU, Alexander Kagansky, merkt op dat ondanks de interesse die in het bestuderen van paddestoelen de laatste 60 jaar exponentieel is gegroeid, ongeveer 90% van de schimmelsoorten nog nooit zijn geanalyseerd op hun antibioticum- en antitumoractiviteiten.

"Bovendien gaat het belangrijkste deel van kanker gerelateerd onderzoek van schimmels alleen over hun toxiciteit voor kankercellen, en het vermogen om de groei en ontwikkeling ervan te stoppen. Het punt is dat dergelijke eigenschappen van de schimmels ook schadelijk zijn voor de gezonde cellen van het lichaam ", geeft commentaar op A. Kagansky. Volgens de wetenschapper is het nodig om schimmels te onderzoeken op de chemische verbindingen die in staat zijn tot selectieve, gerichte aanpak van kankercellen.

Vladimir Katanaev wijst op het belang van verder onderzoek naar het immuno modulerend effect van schimmels verrijkt met polysacchariden. Volgens hem kan immuno modulatie worden toegeschreven aan indirecte maar effectieve methoden tegen kanker.

De eerste generatie van natuurlijke medische verbindingen uit extracten van paddenstoelen was niet specifiek en werd op grote schaal toegepast voor de therapie van alle soorten kanker zonder rekening te houden met de eigenschappen van het tumortype. Een dergelijke therapie beschadigde niet alleen tumorcellen, maar ook gezonde cellen van het lichaam. Er waren veel zware bijwerkingen die soms leidden tot de dood van de patiŽnt als gevolg van een overdosis.

Moderne benaderingen voor antikanker therapie zijn gebaseerd op de gerichte behandeling met minimale of geen gevolgen voor de gezonde cellen en weefsels. Voor dit doel worden niet alleen de algemene therapeutische eigenschappen van chemische schimmelsamenstellingen onderzocht, maar ook de manieren waarop ze verschillen in hun werking op verschillende tumoren.

De wetenschappers hopen dat het hoog potentieel van de schimmels voor antikanker therapie in hun artikel het verder onderzoek op het kruispunt van oncologie en mycologie zal stimuleren. Momenteel worden in de laboratoria van de School of Biomedicine (FEFU) onder leiding van Vladimir Katanaev en Alexander Kagansky nieuwe experimenten uitgevoerd om de anti-kanker activiteiten van de paddenstoelenextracten te onthullen. Dit werk is gericht op het creŽren van een nieuwe generatie zeer specifieke laag-toxische geneesmiddelen, die specifiek gericht zijn op verschillende types van tumoren.

Vertaling: Andre Teirlinck
 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag