Bosbesextract versterkt kankertherapie

In vitro-onderzoek combineert bestralingstherapie met extract van bosbessen om behandeling te verbeteren.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention worden jaarlijks ongeveer 12.000 vrouwen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker. Eťn van de meest voorkomende behandelingen voor baarmoederhalskanker is bestraling. Bestralingstherapie vernietigt niet alleen kankercellen maar ook gezonde cellen. Onderzoekers aan de University of Missouri School of Medicine onderzochten in vitro menselijke kankercellen om aan te tonen dat het combineren van bosbessenextract met bestraling de effectiviteit van de behandeling kan verhogen.

"Radiotherapie maakt gebruik van hoge energie X-stralen en andere deeltjes zoals gammastraling om kankercellen te vernietigen," zei Yujiang Fang, M.D., Ph.D., gasthoogleraar aan de MU School of Medicine en hoofdauteur van de studie. "Voor sommige vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker, is bestraling een goede behandelingsoptie, maar collaterale schade aan gezonde cellen komt altijd voor. Op basis van eerder onderzoek hebben we nagegaan of bosbessenextract als radiosensitizer kan worden gebruikt."

Radiosensitizers zijn niet-toxische chemicaliŽn die kankercellen beter laten reageren op bestralingstherapie. In een eerdere studie toonden Fang en zijn onderzoeksteam aan dat resveratrol, een verbinding in rode druiven, kan worden gebruikt als een radiosensitizer voor de behandeling van prostaatkanker. Bosbessen bevatten o.a. resveratrol.

"Naast resveratrol bevatten bosbessen ook flavonoÔden," zei Fang, die ook academisch patholoog is en universitair docent microbiologie en immunologie aan de Des Moines University in Iowa. "FlavonoÔden zijn chemicaliŽn die antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriŽle eigenschappen hebben."

De onderzoekers gebruikten menselijke kankercellijnen om de klinische behandeling na te bootsen. De cellijnen werden in vier groepen verdeeld, waaronder een controlegroep, een groep die alleen bestraling kreeg, een groep die alleen bosbessenextract ontving en een groep die zowel straling als het extract ontving.

"Ons team gebruikte drie verschillende metingen om de resultaten van de studie te bevestigen," zei Fang. "Straling verminderde de kankercellen met ongeveer 20 procent." Interessant is dat bij de celgroep die alleen bosbessenextract kreeg de kanker met 25 procent verminderde, maar de grootste afname in kankercellen deed zich voor in de stralings- en extractgroep, met een afname van ongeveer 70%. procent."

Fang legde uit dat het mechanisme dat extract van bosbessen een radiosensitizer maakt ook de abnormale explosie van celgroei - wat eigenlijk kanker is - vermindert.

"Kankercellen vermijden de dood door zichzelf opnieuw te modelleren," zei Fang. "Samen met het verminderen van celproliferatie drijft het extract ook kankercellen tot afsterven. Het remt dus het ontstaan van nieuwe kankercellen en bevordert het afsterven ervan.Ē

Fang zei dat een dierstudie de volgende stap is om te bevestigen dat zijn team dezelfde resultaten kan bereiken.

"Bosbessen komen heel veel voor over de hele wereld", zei Fang. "Ze zijn gemakkelijk verkrijgen en goedkoop en als een natuurlijke behandelingsoptie om de effectiviteit van bestaande therapieŽn te verhogen zullen ze enthousiast ontvangen worden."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag