Finse onderzoekers ontdekken een nieuwe immuunsysteem regulator

De research groep van academisch hoogleraar Riita Lahesmaa van het Turku Centre for Biotechnology van de University of Turku en Ňbo Akademi University in Finland, heeft een nieuwe regulator van het immuunsysteem ontdekt, een essentiŽle factor die de ontwikkeling van regulerende T cellen bestuurt. De ontdekking vormt een basis voor nieuwe strategieŽn voor de behandeling van zowel kanker als immuungemedieerde ziekten.

Regulerende T cellen zijn cruciale bestuurders van de immuunreacties. De meerderheid van de T cellen stimuleert de immuunreactie extra om kankercellen, virussen en bacteriŽn te vernietigen. Daarentegen kunnen regulerende T cellen soms het vermogen van het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen onderdrukken, waardoor kanker kan groeien en uitbreiden. In deze gevallen is het nodig om deze activiteit van de regulerende T cel te belemmeren of af te breken.

-We ontdekten dat een proteÔne genaamd 'Hypermethylated In Cancer 1', of HIC1, dient als essentiŽle regulator van regulerende T cellen die de expressie bestuurt van een grote hoeveelheid genen die bijdragen aan de T cel functie, zegt Riita Lahesmaa.

-Bovendien, door middel van genoom-brede methodes laten we zien dat HIC1 zich bindt aan plekken in de nucleus (celkern) die vaak genetische variaties geassocieerd met immuungemedieerde ziekten bevatten. Dit geeft ons compleet nieuwe inzichten in de moleculaire mechanismen die de T celfuncties en immuunresponses in het algemeen reguleren, vervolgt Lahesmaa.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag