Hormoon uit vet stimuleert stofwisseling bij zowel beweging als kou

Beter begrip van signalen om energie te verbranden kan uiteindelijk leiden tot behandelingen van obesitas.

JOSLIN DIABETES CENTER

Helaas maar waar, we reageren niet allemaal hetzelfde op sporten. Onderzoekers van het Joslin Diabetes Center hebben een nieuw soort aanwijzing blootgelegd met betrekking tot deze gevarieerde reacties—een hormoon waarvan de niveaus in de bloedbaan sterk hoger worden bij zowel beweging als bij kou.

De bevinding kwam uit de eerste uitgebreide studie naar vet-regulerende hormonen (bekend als ‘lipokines’) bij beweging. “Dit is een heel nieuw gebied in het onderzoek naar bewegingsmetabolisme, en het heeft er de schijn van dat we een nieuw mechanisme gevonden hebben waarbij beweging een gunstig effect heeft”, zegt Laurie Goodyear, Ph.D., hoofd van Joslin’s Section on Intergrative Physiology and Metabolism en seniorauteur van een rapport over het werk, gepubliceerd in ‘Cell Metabolism’.

Experimenten bij zowel mensen als muizen hebben aangetoond dat niveaus van een lipokine, met de omslachtige naam; 12,13-diHOME, significant stijgen bij beweging, in tegenstelling tot de niveaus van andere geanalyseerde lipokines.

De studie volgde op een onderzoek, vorig jaar gepubliceerd in het gezamenlijke werk met het lab van Joslin’s Yu-Hua Tseng, Ph.D. Deze samenwerking onderzocht het vrijkomen van lipokines uit bruin vet, hetgeen energie kan verbranden bij mensen of andere zoogdieren die blootgesteld worden aan kou. Bij zowel mensen als muizen, demonstreerden de onderzoekers dat het 12,13-diHOME molecuul vrij kwam uit bruin vet tijdens blootstelling aan kou en gunstige stofwisselings-effecten bood.

We vonden het erg opvallend dat wanneer we destijds lipokines bij beweging analyseerden, dezelfde lipokine die bij kou toenam, ook bij beweging toenam, aldus Goodyear, een Associate Professor in Medicine aan de Harvard Medical School.

De Joslin-onderzoekers begonnen door de niveaus van lipokines in het bloed van 27 gezonde mannelijke vrijwilligers van gevarieerde leeftijd, te meten voor het sporten, onmiddellijk na het sporten, en drie uur na het sporten. Wanneer er onmiddellijk na het sporten gemeten werd, “kwam 12,13-diHOME behoorlijk sterk naar voren”, zegt Goodyear. De onderzoekers gingen verder door een ander groep vrijwilligers te bestuderen; 12 gezonde jonge mensen (gelijk verdeeld in mannen en vrouwen) zonder regelmatige sport-gewoonten. Wederom, steeg het niveau van het lipokine over het algemeen substantieel tijdens het sporten. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat, in het algemeen, hoe meer fit de mensen waren, hoe groter hun resterende niveaus van 12,13-diHOME.

Het team bestudeerde vervolgens lipokines bij muizen in beweging en zag soortgelijke resultaten. ”Wanneer muizen een enkele korte oefening doen, zien we een toename in 12,13-diHOME” zegt Goodyear. “We zagen ook een toename na een training van oefeningen.”

Vervolgens, keken onderzoekers naar moleculaire aanwijzingen richting de bron van de lipokine en ontdekte dat bruin vet een voor de hand liggende verdachte was. Dit werd bevestigd toen de wetenschappers het meeste bruine vet bij muizen verwijderden en ontdekten dat de 12,13-diHOME niveaus bij beweging flink daalden. “Het lijkt het eerste voorbeeld van een hormoon, vrijkomend uit bruin vet, dat enkele van de stofwisselingseffecten van beweging zou reguleren” merkt Goodyear op.

Onderzoekers van over de hele wereld zoeken naar manieren om energieverbruik te verhogen, en zo dus obesitas te verminderen, door activiteit van bruin vet te stimuleren. “Het merendeel van onze gegevens suggereert dat beweging het energieverbruik van bruin vet niet opvoert, maar hier heeft beweging duidelijk een effect op bruin vet”, aldus Goodyear.

Verder werk, bij spiercellen van zowel muizen als mensen die 12,13-diHOME toegediend kregen, legde bloot dat de lipokine zich gedraagt als een signaal om het gebruik van vetzuren als brandstoffen te stimuleren, voegt Goodyear nog toe.

Goodyear en haar collega’s zijn hun onderzoek naar de rol van de lipokine, en andere lipokines die verminderen tijdens beweging, aan het verbreden en verdiepen in een grotere menselijke cohort- alsmede in verdere proefdierstudies. “Hoe meer kennis we hebben over beweging en hoe het werkt, hoe beter we kunnen begrijpen hoe te strijden tegen stofwisselingsziekten”, zegt Goodyear.

Vertaling: ArnoudSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag