Slapende stamcellen kunnen helpen bij het herstel van de hersenen

UNIVERSITEIT VAN CAMBRIDGE

Wetenschappers van het Wellcome Trust/Cancer Research UK Gurdon Institute, University of Cambridge, hebben een nieuw type stamcellen in de hersenen ontdekt waarvan ze zeggen dat ze een groot potentieel hebben voor herstel na hersenletsel of hersenziekte.

Een belangrijk doel van regeneratief onderzoek is het efficiŽnt herstellen van de hersenen na een blessure, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Alzheimer of hoofdtrauma, ziekte of veroudering. De hersenen zijn slecht in het zichzelf herstellen; het kan echter mogelijk worden om de reparatie zonder chirurgie te verbeteren door zich te richten op stamcellen die zich in de hersenen van de patiŽnten bevinden. Stamcellen hebben de unieke capaciteit om alle cellen in de hersenen te produceren, maar worden normaal inactief gehouden in een vorm van cellulaire 'slaap' die bekend staat als rust. Rustende cellen prolifereren niet of genereren geen nieuwe cellen. Dus elke regeneratieve therapie gericht op stamcellen moet ze eerst doen ontwaken uit hun rust.

In een in het tijdschrift Science gepubliceerde studie rapporteren promovendus Leo Otsuki en zijn supervisor professor Andrea Brand de ontdekking in het brein van een nieuw type rustende stamcel (bekend als 'G2 ruststamcel') met een hoger regeneratief potentieel dan rustende stamcellen die eerder zijn geÔdentificeerd. Belangrijk is dat G2 ruststamcellen ontwaken om de belangrijkste soorten cellen in de hersenen - neuronen en glia - veel sneller aan te maken dan bekende rustende stamcellen, waardoor ze aantrekkelijke doelen zijn voor een therapeutisch ontwerp.

"Het brein is niet goed in het repareren van zichzelf, maar deze nieuw ontdekte stamcellen laten zien dat er misschien een manier is om het vermogen ervan te verbeteren", zegt professor Brand. "Deze stamcellen bevinden zich in een rusttoestand, maar eenmaal wakker zijn ze in staat om belangrijke hersencellen te genereren."

Door de fruitvlieg (Drosophila) te bestuderen, identificeerden de auteurs een gen dat bekend staat als tribbles en selectief G2-rustige stamcellen reguleert. Het DNA van fruitvliegjes heeft veel overeenkomsten met dat van de mens waardoor ze een bruikbaar model zijn om de menselijke biologie te begrijpen; 60% van de menselijke genen geassocieerd met ziekte worden ook gevonden in de Drosophila. Het tribbles-gen heeft tegenhangers in het zoogdiergenoom die worden gevonden in stamcellen in de hersenen. De onderzoekers geloven dat medicijnen die tribbles boosten een manier kunnen zijn om G2-stille stamcellen te doen ontwaken.

"We hebben het gen gevonden dat ervoor zorgt dat deze cellen rustiger worden", voegt Otsuki toe. "De volgende stap is het identificeren van potentiŽle medicijnachtige moleculen die dit gen blokkeren en de stamcellen wakker maken.

"We geloven dat er vergelijkbare rustende stamcellen in andere organen aanwezig zijn en deze ontdekking zou kunnen helpen bij het verbeteren of ontwikkelen van nieuwe regeneratieve geneesmiddelen."

Vertaling: Andre Teirlinck
Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag