Hersengolfapparaat verbetert geheugenfunctie

UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIË - DAVIS

Het induceren van theta hersengolven met een in de handel verkrijgbaar apparaat verbetert niet alleen de theta-golfactiviteit, maar stimuleert ook het geheugen. Dat vond nieuw onderzoek van het Centrum voor Neuroscience aan de University of California, Davis, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive Neuroscience.

Elektrische activiteit in de hersenen veroorzaakt verschillende soorten hersengolven die kunnen gemeten worden aan de buitenkant van het hoofd. Theta-golven verschijnen ongeveer in vijf tot zes cycli per seconde en zijn vaak geassocieerd met een brein dat actief bezig is met monitoren - zoals het brein van een rat die navigeert in een doolhof.

In een eerdere studie vonden Charan Ranganath, hoogleraar psychologie en collega's van het Center for Neuroscience, dat hoge niveaus van thetagolven activiteit onmiddellijk een betere prestatie voorspelde van het geheugen.

Inductieapparaten gebruiken een combinatie van geluid en licht om de hersengolfactivitei te stimuleren. Het idee is dat de invoer van oscillerende patronen weerspiegeld worden in hersenactiviteit. De apparaten worden op de markt gebracht om een reeks problemen aan te pakken zoals angst, slaapproblemen, "slecht humeur" en leerproblemen. Er is echter zeer weinig wetenschappelijk bewijs gepubliceerd die deze beweringen ondersteunen.

Brooke Roberts, een postdoctoraal onderzoeker van het laboratorium van Ranganath, besliste zo’n thetagolf apparaat te testen. Vijftig vrijwilligers gebruikten het apparaat gedurende 36 minuten of luisterden 36 minuten naar witte ruis waarna zij een eenvoudige geheugentest ondergingen.

Verbeterde geheugenprestaties

Zij stelde vast dat de proefpersonen die het apparaat hadden gebruikt een beter geheugen vertoonden en een betere thetagolf activiteit.

Roberts toonde haar resultaten aan Ranganath die geïntrigeerd maar voorzichtig was en nieuwe controles voorstelde. Ze herhaalden het experiment met nog eens 40 vrijwilligers, maar deze keer kreeg de controlegroep stimuleringen met bètagolven. Bètagolven zijn een ander type hersengolfpatronen die met ongeveer 12 tot 30 cycli per seconde optreden en geassocieerd worden met normaal wakker bewustzijn.

Opnieuw verbeterde de thetagolf inductie de thetagolf activiteit en de geheugenprestaties.

Het laboratorium van Ranganath voerde ook een afzonderlijke studie uit met behulp van elektrische stimulatie om de theta golven te verhogen. Dit had echter een tegenovergesteld effect met verstoorde theta golf activiteit en een tijdelijke verzwakte geheugenfunctie.

Ranganath zei dat hij verbaasd was dat de apparaten inderdaad werken zoals wordt beweerd. "Verrassend is dat het apparaat een blijvend effect had op de theta activiteit en de geheugenprestaties gedurende meer dan een half uur nadat het was uitgeschakeld, "zei hij.

Er is discussie tussen neurowetenschappers over de functie en de rol van deze hersengolven. Sommige onderzoekers beweren dat ze gewoon een product zijn van een normale hersenfunctie zonder een specifieke rol. Ranganath denkt echter dat ze een rol kunnen spelen in de coördinatie van hersengebieden.

"De neuronen zijn prikkelbaarder op het hoogtepunt van de golf, dus wanneer de golven van twee hersengebieden synchroon zijn met elkaar; ze kunnen communiceren met elkaar”, zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag