Bosbessenazijn verbetert het geheugen bij muizen met geheugenverlies

Dementie treft miljoenen mensen over de hele wereld, berooft hen van hun vermogen om te denken, te onthouden en te leven zoals ze ooit deden. In de zoektocht naar nieuwe manieren om cognitieve achteruitgang te bestrijden rapporteren wetenschappers in ACS 'Journal of Agricultural and Food Chemistry dat azijn van blauwe bessen enige hulp kan bieden. Ze vonden dat het gefermenteerd product de cognitieve functie bij muizen kon herstellen.

Recente studies hebben aangetoond dat de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, lagere niveaus van de signaalverbinding acetylcholine en zijn receptoren hebben. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het blokkeren van acetylcholinereceptoren het leren en het geheugen verstoort. Geneesmiddelen om de afbraak van acetylcholine te stoppen zijn ontwikkeld om dementie te bestrijden, maar ze werken vaak niet lang en kunnen giftig zijn voor de lever. Natuurlijke extracten kunnen een veiligere behandeloptie zijn, en sommige dierstudies suggereren dat deze extracten de cognitie kunnen verbeteren. Bovendien kan fermentatie de biologische activiteit van sommige natuurlijke producten versterken. Beong-Ou Lim en zijn collega's wilden testen of azijn gemaakt van bosbessen, die een breed scala aan actieve verbindingen bevatten, kan helpen bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang.

Om hun experiment uit te voeren, gaven de onderzoekers bosbessenazijn aan muizen met ge´nduceerd geheugenverlies. Metingen van moleculen in hun hersenen toonden aan dat de azijn de afbraak van acetylcholine en versterkte niveaus van de afgeleide neurotrofe factor verminderde, een eiwit dat geassocieerd is met het onderhouden en het creŰren van gezonde neuronen. Om te testen hoe de behandeling de cognitie be´nvloedt, analyseerden de onderzoekers de prestaties van de dieren in doolhoven en een ontwijkingstest, waarbij de muizen een schok met lage intensiteit ontvingen in ÚÚn van de twee kamers. De behandelde knaagdieren vertoonden verbeterde prestaties bij beide testen, wat suggereert dat het gefermenteerd product het kortetermijngeheugen verbeterde. Hoewel verder testen nodig is, zeggen de onderzoekers dat bosbessenazijn potentieel een veelbelovend voedsel kan zijn om amnesie en cognitieve achteruitgang gerelateerd aan veroudering te helpen behandelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag