Zonlicht kan helpen om cardiovasculaire schade te genezen of te voorkomen

Een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Ohio suggereert dat een beetje meer zonlicht kan helpen de schade aan het cardiovasculair systeem te herstellen.

De studie toont aan dat vitamine D3 - die van nature door het lichaam wordt aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon - de schade aan het cardiovasculair systeem, veroorzaakt door verschillende ziekten, waaronder hypertensie, diabetes en atherosclerose, aanzienlijk kan herstellen. Vitamine D3-supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar.

De studie, door Marvin en Ann Dilley White Chair en Distinguished Professor Dr. Tadeusz Malinski en twee afgestudeerde studenten, Alamzeb Khan en Hazem Dawoud, is gepubliceerd in het International Journal of Nanomedicine.

"In het algemeen wordt vitamine D3 geassocieerd met de botten, maar in de afgelopen jaren is vastgesteld dat personen met een hartaanval een tekort aan D3 hebben. Dit betekent niet dat een tekort de hartaanval veroorzaakt, maar het verhoogt het risico op een hartaanval, "zei Malinski. "We gebruiken nanosensoren om te zien waarom vitamine D3 nuttig kan zijn, vooral voor de functie en het herstel van het cardiovasculair systeem."

Malinski's team heeft unieke methoden en meetsystemen ontwikkeld met behulp van nanosensoren, die ongeveer 1.000 keer kleiner in diameter zijn dan een mensenhaar, om de effecten van vitamine D3 op enkelvoudige endotheelcellen te volgen, een essentieel regulerend onderdeel van het cardiovasculair systeem. Een belangrijke ontdekking van deze studies is dat vitamine D3 een krachtige stimulator is van stikstofmonoxide (NO), een belangrijke signaalmolecule in de regulatie van de bloedstroom en in de preventie van de vorming van stolsels in de cardiovasculatuur. Bovendien verminderde vitamine D3 aanzienlijk het niveau van oxidatieve stress in het cardiovasculair systeem.

Het belangrijkste is dat deze onderzoeken aantonen dat behandeling met vitamine D3 de schade aan het cardiovasculair systeem, veroorzaakt door verschillende ziekten, waaronder hypertensie, atherosclerose en diabetes, aanzienlijk kan herstellen, terwijl ook het risico op een hartaanval wordt verminderd. Deze studies, uitgevoerd op cellen van blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen, leverden vergelijkbare resultaten op voor beide etnische groepen.

"Er zijn niet veel of geen bekende systemen die cardiovasculaire endotheelcellen kunnen herstellen die al beschadigd zijn en vitamine D3 kan dit," zei Malinski. "Dit is een zeer goedkope oplossing om het cardiovasculair systeem te herstellen, we hoeven geen nieuw medicijn te ontwikkelen, we hebben het al."

Deze studies, uitgevoerd aan de Universiteit van Ohio, zijn de eerste die het moleculair mechanisme van vitamine D3: geactiveerd herstel van de functie van beschadigd endotheel in de cardiovasculatuur identificeren. Hoewel deze studies werden uitgevoerd met behulp van een cellulair hypertensie-model, is de implicatie van vitamine D3 op disfunctioneel endotheel veel breder. De disfunctie van endotheel is een algemene noemer voor verschillende cardiovasculaire ziekten, in het bijzonder die geassocieerd met ischemische gebeurtenissen.

Daarom suggereren de auteurs dat vitamine D3 van klinisch belang kan zijn bij het herstel van disfunctioneel hartendotheel na een hartaanval, capillair endotheel na hersenischemie (beroerte), hypovolemie, vasculopathie, diabetes en atherosclerose. Deze suggestie wordt sterk ondersteund door verschillende klinische onderzoeken die aangeven dat vitamine D3 in doses die hoger zijn dan momenteel gebruikt voor de behandeling van botziekten, zeer gunstig kan zijn voor de behandeling van het disfunctioneel cardiovasculair systeem.

"Professor Malinksi heeft een internationale reputatie voor uitmuntend en innovatief onderzoek met betrekking tot het cardiovasculair systeem," aldus Robert Frank, decaan van Kunsten en Wetenschappen van Ohio. "Deze studie is nog een ander voorbeeld van zijn kennis op dit gebied."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag