Luisteren naar yogamuziek voor het slapen gaan is goed voor je hart

Volgens onderzoek gepresenteerd op het ESC Congres 2018.1, is luisteren naar yogamuziek voor het slapen gaan goed voor het hart.

Dr. Naresh Sen, studie auteur, Consultant Cardiologist bij HG SMS Hospital, Jaipur, India, zei: "We gebruiken muziektherapie in ons ziekenhuis en hierin hebben we laten zien dat yogamuziek voor het slapengaan een gunstige invloed heeft op de hartslag. "

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat muziek angsten kan verminderen bij patiënten met hartziekte. Studies over de effecten van muziek bij patiënten waren inconsistent; ze gaven niet aan welke muziekstijl werd gebruikt.

De hartslag van het lichaam verandert als antwoord op 'vechten of' vluchten "of" rust en vertering" modus. Deze toestanden worden gereguleerd door het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel, respectievelijk; samen vormen ze het autonome zenuwstelsel. Hoge hartslag variabiliteit laat zien dat het hart zich aan deze veranderingen kan aanpassen. Omgekeerd geeft een lage hartslagvariatie een minder adaptief autonoom zenuwstelsel.

Lage hartslagvariatie is geassocieerd met een 32 tot 45% hoger risico op een cardiovasculair voorval. Na zo’n eerste cardiovasculaire voorval hebben mensen met een lage hartslagvariatie een verhoogd risico op latere aanvallen en overlijden. Falen van het autonoom zenuwstelsel om zich aan te passen kan leiden tot ontsteking, die is gekoppeld aan hart- en vaatziekten. Een andere mogelijkheid is dat mensen met een lage hartslagvariatie al een subklinische cardiovasculaire ziekte met zich meedragen.

Deze studie onderzocht de impact van luisteren naar yogamuziek, een soort rustgevende of meditatieve muziek, voor het naar bed gaan op de hartslag variabiliteit. De studie volgde 149 gezonde mensen die deelnamen in drie sessies op afzonderlijke avonden: (1) yogamuziek voor het slapengaan; (2) popmuziek met steady beats voor het slapengaan; en (3) geen muziek of stilte.

Bij elke sessie werd de hartslagvariabiliteit gedurende vijf minuten gemeten voordat de muziek of de stilte begon, gedurende tien minuten tijdens de muziek/stilte, en vijf minuten nadat het was gestopt. Daarnaast werden de angstniveaus gemeten vóór en na elke sessie met behulp van de Goldberg-angstschaal. Het niveau van positief gevoel werd subjectief gemeten na elke sessie met behulp van een visuele analoge schaal.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 26 jaar. De onderzoekers vonden dat de hartslagvariatie verhoogde tijdens de yogamuziek, afnam tijdens popmuziek, en niet significant veranderde tijdens de stilte.

Angstniveaus waren sterk gedaald na yoga muziek, aanzienlijk gestegen na popmuziek, en toegenomen zonder muziek. Deelnemers voelden zich significant positiever na de yoga muziek dan na de popmuziek.

Dr. Sen merkte op dat holistische therapieën zoals muziek niet kunnen worden vervangen door evidence-based drugs en interventies en alleen mag worden gebruikt als  toevoeging.

Hij zei: "De wetenschap is misschien niet altijd akkoord, maar de Indiërs hebben er lang over gedaan en altijd geloofd in de kracht van verschillende therapieën, andere dan geneesmiddelen, als een wijze van behandeling voor kwalen.

Dit is een kleine studie en meer onderzoek is nodig op de cardiovasculaire effecten door aangeboden muziekinterventies door een getraind muziektherapeut. Maar luister eerder naar rustgevende muziek voor het slapen gaan; het is een goedkope en eenvoudig te implementeren therapie die geen schade aanricht."

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag