Vetweefdepots brengen de gezondheid van het hart in gevaar

Regulering van het metabolisme van vetweefsel als mogelijke behandeling voor hartfalen

Hartfalen is een chronische ziekte die niet moet worden onderschat. Tussen een en twee derde van de patiŽnten met hartfalen sterft binnen vijf jaar aan de ziekte. Terwijl hij onderzoek deed naar de moleculaire oorzaken van hartfalen en naar nieuwe manieren om dit te behandelen, heeft een op Charitť gebaseerde werkgroep, geleid door Prof. Dr. Ulrich Kintscher, vastgesteld dat veranderingen in het vetmetabolisme van vetweefsel van invloed zijn op de ontwikkeling van ziekten.

De resultaten samenvattend van zijn onderzoek, legt Prof. Dr. Ulrich Kintscher (Directeur van het Instituut voor Farmacologie en het Centrum voor Cardiovasculair Onderzoek) uit: "We konden aantonen dat de lipidesamenstelling van het hart wordt veranderd door niet-cardiaal lichaamsvet, en dat deze veranderingen waarschijnlijk van invloed zijn op de hartfunctie."

Al geruime tijd vermoedden onderzoekers dat de impact van lichaamsvet op de hartfunctie ook op moleculair niveau bestaat. Een van de belangrijkste processen die hierbij zijn betrokken, is de afgifte van vetzuren uit vetweefsel. Om dit proces beter te begrijpen, gebruikten de onderzoekers een diermodel, waardoor ze het lipidemetabolisme konden verstoren en het gen uitschakelen dat verantwoordelijk is voor het relevante enzym, adipose triglyceride lipase (ATGL). Dit resulteerde erin dat alle behandelde muizen een bijna complete bescherming tegen hartfalen ontwikkelden.

Als onderdeel van dit onderzoek analyseerden de onderzoekers ook bloedmonsters van patiŽnten met en zonder hartfalen. Sommige aspecten van de waargenomen veranderingen in de lipidesamenstelling van bloedmonsters waren vergelijkbaar met die waargenomen in het diermodel.

De onderzoekers zijn nu van plan deze resultaten over te brengen naar de klinische praktijk. Daarbij zullen ze zich laten leiden door ťťn centrale vraag: hoe zou een medicamenteuze behandeling gericht op het gen dat verantwoordelijk kunnen zijn voor de afgifte van vetzuren en het enzym ATGL, en hoe kan het dit uitsluitend in vetweefsel doen?

De onderzoekers zijn ook van plan om verdere analyses van patiŽntmonsters uit te voeren om hun resultaten te bevestigen, en werken samen met Charitť geassocieerde cardiologen om de rol van vetweefsel bij patiŽnten met hartfalen binnen de klinische setting te bepalen. Samenvattend, zegt prof. Kintscher: "Voor patiŽnten betekent dit dat we meer aandacht moeten gaan besteden aan vetweefsel bij het nemen van diagnostische en behandelingsbeslissingen, zelfs als het ons primaire doel is om hartziekten te behandelen."

Vertaling: Pieter Tau


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag