Voedingssupplement veelbelovend voor terugdringen cardiovasculaire veroudering

“NR” blijkt calorieënrestrictie na te bootsen en gezondheid van aderen te verbeteren

UNIVERSITY OF COLORADO, Boulder

Het is al langere tijd bekend dat calorieënrestrictie de lichamelijke tekenen van veroudering kan tegengaan, zoals gebleken is uit studies met fruitvliegjes, rondwormen, knaagdieren en zelfs mensen. Het terugbrengen van de calorieëninname met ongeveer een derde kan een heleboel gezondheidswinst op leveren en soms ook levensverlengend werken.

Uit het oogpunt van volksgezondheid is het echter onpraktisch voor velen en gevaarlijk voor sommigen om dit te adviseren.

Maar een nieuwe studie van de University of Colorado te Boulder blijkt dat dagelijkse inname van een natuurlijk voedingssupplement genaamd nicotinamide riboside (NR), zorgt voor hetzelfde effect als bij een calorische restrictie ofwel “CR”, waarbij dezelfde belangrijke biologische mechanismes in gang gezet worden die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen.

Suppletie verbetert vaak ook de bloeddruk en de gezondheid van de aderen, vooral bij mensen met een licht verhoogde bloeddruk, aldus het onderzoek.

“Dit was de eerste studie waarbij dit nieuwe middel een tijdlang aan mensen werd gegeven,” zegt senior auteur Doug Seals, hoogleraar en onderzoeker aan het Department of Integrative Physiology. “We zagen dat het goed wordt verdragen en dat het een paar van dezelfde belangrijke biologische routes blijkt te activeren als bij calorieënrestrictie.”

Voor de studie, verschenen in het tijdschrift Nature Communications, rekruteerden Seals en hoofdauteur Chris Martens, toen postdoc aan CU Boulder, 24 slanke en gezonde mannen en vrouwen van tussen de 55 en 79 uit de omgeving van Boulder gerekruteerd. De helft kreeg zes weken lang een placebo, waarna ze tweemaal daags een dosis nicotinamide riboside choride (NIAGEN) kregen van 500 mg. De andere helft kreeg eerst 6 weken lang NR en daarna een placebo.

De onderzoekers namen bloedmonsters af en maten andere fysiologische kenmerken aan het eind van elke behandelperiode. De deelnemers meldden geen nadelige effecten.

De bevinding was dat een dagelijkse dosis van 1000 mg NR de niveaus van een andere stof, genaamd nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), met 60 procent verhoogde. NAD+ is nodig voor de activering van enzymen genaamd sirtuïnen, die weer voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten van calorieënrestrictie. Ook is NAD+ is betrokken bij een heleboel stofwisselingsacties in het hele lichaam, maar het neemt vaak af met de leeftijd.

Het onderzoek suggereert dat het lichaam, indien het aan calorieënrestrictie onderhevig is, NAD+ bewaart, als evolutionair overlevingsmechanisme. Maar pas sinds kort beginnen wetenschappers het idee van suppletie met zogenaamde “NAD+-precursors” zoals NR te onderzoeken om gezond ouder worden te bevorderen.

“Het idee is, dat een NR-supplement voor ouderen ervoor zorgt dat niet alleen iets dat bij het verouderen verloren is gegaan wordt hersteld (NAD+), maar dat het wellicht de activiteit van enzymen die verantwoordelijk zijn voor bescherming van ons lichaam tegen stress kan opvoeren,” zegt Martens.

Ook werd geconstateerd dat bij 13 deelnemers met verhoogde bloeddruk of stadium 1 hypertensie (120-139/80-89mmHg) de systolische bloeddruk ongeveer 10 punten lager was na suppletie. Een afname van die grootte zou zich kunnen vertalen naar een 25 procent afname van het risico op een hartaanval.

“Als deze mate van systolische bloeddrukverlaging met NR-suppletie wordt bevestigd in een grotere klinische proef, dan zou dat brede biomedische implicaties kunnen hebben,” merken de auteurs op.

Volgens de auteurs zouden zulke CR-nabootsende stoffen uiteindelijk een extra optie kunnen vormen, naast de voedingsveranderingen en lichaamsbeweging die nu al worden aanbevolen, voor mensen bij wie de bloeddruk niet echt hoog genoeg is voor medicatie maar die wel al risico lopen op een hartaanval.

Zij benadrukken dat het maar een kleine studie was, meer een pilotstudie.

“We kunnen niet onomstotelijk claimen dat dit middel veilig is of effectief zal zijn voor specifieke groepen in de bevolking,” zegt Marten, nu universitair docent aan de University of Delaware. “Wat dit verslag ons biedt is een heel goede opstap voor toekomstig werk.”

Martens en Seals hebben een beurs aangevraagd om een groter klinisch onderzoek op te zetten waarbij specifiek gekeken wordt naar de impact van NR-supplementen op de bloeddruk en de gezondheid van de aderen. Martens begint ook een apart onderzoek dat kijkt naar de impact van NR op ouderen met milde cognitieve beperkingen, een voorloper van de ziekte van Alzheimer.

Vertaling: A ZwartSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag