Diepe rimpels in het voorhoofd kunnen wijzen op een hoger risico op cardiovasculaire mortaliteit

Zijn rimpels slechts een onvermijdelijk gevolg van veroudering of kunnen ze een sinister signaal zijn?

Volgens onderzoek gepresenteerd in München op het ESC Congres

2018, de jaarlijkse conferentie van de European Society of Cardiology (1), hebben mensen met veel diepe rimpels op het voorhoofd mogelijk een hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten (CVD). Het beoordelen van voorhoofdrimpels kan een gemakkelijke en goedkope manier zijn om het risico te identificeren.

“Men kan de risicofactoren voor hoge cholesterol of hypertensie niet zien of voelen, "zegt studie auteur Yolande Esquirol, universitair hoofddocent gezondheid aan het Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse in Frankrijk. "We bestudeerden voorhoofdsrimpels als een marker omdat het zo eenvoudig en visueel is. Alleen maar naar het gezicht van een persoon kijken kan voor ons een alarm zijn waarbij we advies kunnen geven om het risico te verlagen. "

Dat advies kan eenvoudige veranderingen in levensstijl omvatten, zoals meer bewegen of gezonder eten. "Natuurlijk moet men, bij een persoon met een mogelijk cardiovasculair risico, de klassieke markers controleren zoals bloeddruk, lipiden- en bloedglucosespiegels, maar men zou al enkele aanbevelingen over leefstijlfactoren kunnen aanraden, " zegt

Dr Esquirol.

Het risico op hartziekten neemt toe naarmate mensen ouder worden, maar levensstijl en medische interventies kunnen het gevaar verminderen. De uitdaging ligt in het vroeg genoeg identificeren van risicovolle patiënten om het verschil te maken.

Volgens de auteurs van de studie heeft eerder onderzoek verschillende zichtbare tekenen van veroudering geanalyseerd om te zien of ze cardiovasculair risico kunnen voorspellen. In eerdere studies toonden kraaienpootjes geen relatie met cardiovasculair risico; deze kleine rimpels nabij de ogen zijn niet enkel het gevolg van de leeftijd maar ook van de bewegingen van het gelaat. Er is wel een verband gevonden tussen mannelijke kaalheid, oorlelplooien, xanthelasma (cholesteroholtes onder de huid) en een hoger risico op hartziekte, maar geen verhoogd risico op overlijden.

De auteurs van de huidige prospectieve studie onderzochten een andere

zichtbare ouderdomsmarkering - horizontale rimpels in het voorhoofd - om te zien of ze enige waarde hadden bij het beoordelen van cardiovasculair risico, in een groep van 3.200 aktieve volwassenen. De deelnemers waren allemaal gezond en waren 32, 42, 52 en 62 jaar oud aan het begin van het onderzoek. Zij werden onderzocht door artsen die scores toewezen afhankelijk van het aantal en de diepte van de rimpels op de voorhoofden. Score van nul betekende geen rimpels terwijl een score van drie voor "talloze diepe rimpels" stond.

De deelnemers werden gedurende 20 jaar gevolgd, gedurende welke periode 233 van hen stierven aan verschillende oorzaken. Hiervan had 15,2% een score van twee en drie. 6,6% had één rimpeling en 2,1% had geen rimpels.

De auteurs vonden dat mensen met een rimpel score van één een weinig hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten hadden dan mensen zonder rimpels. Degenen met rimpelscores van twee en drie hadden bijna tien keer meer risico om te overlijden, na aanpassingen voor leeftijd, geslacht, opleiding, rookstatus, bloeddruk, hartslag, diabetes en lipideniveaus,

"Hoe hoger de rimpelscore, hoe meer het risico op cardiovasculaire mortaliteit toeneemt", zegt dr. Esquirol.

Rimpels in het voorhoofd zijn geen betere evaluatiemethode van cardiovasculair risico dan bestaande methoden, zoals bloeddruk en lipidenprofielen maar ze kunnen wel op een eenvoudige manier eerder een alarmsignaal geven.

De onderzoekers weten nog niet de reden voor de relatie die bleef bestaan, zelfs wanneer rekening werd gehouden met factoren als werkdruk, maar theoretiseren dat het te maken zou kunnen hebben met atherosclerose, of verharding van de slagaders als gevolg van de opbouw van plak. Atherosclerose is een belangrijke oorzaak van hartaanvallen en andere cardiovasculaire voorvallen.

Veranderingen in collageeneiwit en oxidatieve stress lijken een rol te spelen zowel bij atherosclerose als bij rimpels. De bloedvaten in het voorhoofd zijn zo klein dat ze gevoeliger zijn voor de opbouw van plak wat betekent dat rimpels één van de eerste tekenen van vaatveroudering zijn.

"Voorhoofdsrimpels kunnen een marker zijn voor atherosclerose", zegt dr. Esquirol.

"Dit is de eerste keer dat een verband is gevonden tussen cardiovasculair risico en voorhoofdsrimpels, “zegt Dr. Esquirol," en deze vaststelling zou nu in de kantoren en klinieken van artsen kunnen worden gebruikt. "

"Het kost niets en er is geen risico aan verbonden,” concludeerde dr. Esquirol.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag