Relatie consumptie groente en dikte vaatwand halsslagader ontdekt

Oudere Australische vrouwen die meer groenten aten, vertoonden minder wanddikte van de halsslagader, volgens nieuw onderzoek in Journal of the American Heart Association, het Open Access Journal van de American Heart Association / American Stroke Association.

Kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, bloemkool, kool en spruitjes, bewezen het meest heilzaam te zijn.

"Dit is een van de weinige studies die de potentiŽle impact van verschillende soorten groenten op maatregelen van subklinische atherosclerose, de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten, hebben onderzocht", aldus Lauren Blekkenhorst, hoofdauteur van het onderzoek en Ph.D. kandidaat aan de University of Western Australia in Crawley.

Onderzoekers verspreidden voedselfrequentie-vragenlijsten naar 954 Australische vrouwen van 70 jaar en ouder. De vrouwen noteerden hun inname van groente in een bereik van "nooit groenten eten" tot "drie of meer keren per dag".

Plantaardige soorten waren kruisbloemig, allium (bijvoorbeeld uien, knoflook, prei en sjalotten), geel / oranje / rood, bladgroen en peulvruchten. Sonogrammen werden gebruikt om wanddikte van de halsslagader te meten en volledige carotisbomen werden onderzocht om de ernst van de carotisplaque te bepalen.

Onderzoekers observeerden een wanddikte van 0,05 millimeter onderste halsslagader tussen een hoge en een lage inname van totale groenten. "Dat is waarschijnlijk significant, omdat een 0,1 millimeter afname van de wanddikte van de halsslagader gepaard gaat met een afname van 10 tot 18 procent van het risico op een beroerte en een hartaanval," zei Blekkenhorst.

Bovendien was elke 10 gram per dag hoger bij kruisbloemige groenteaanvoer geassocieerd met 0,8 procent lagere gemiddelde wanddikte van de halsslagader. Andere groentesoorten vertoonden in dit onderzoek geen verband met de wanddikte van de halsslagader.

"Na correctie voor leefstijl, risicofactoren voor hart- en vaatziekten (inclusief medicijngebruik) en andere groentetypes en voedingsfactoren, bleven onze resultaten een beschermende associatie vertonen tussen kruisbloemige groenten en wanddikte van de halsslagader," zei Blekkenhorst.

Vanwege de observationele aard van deze studie kan echter geen oorzakelijk verband worden vastgesteld. "Toch moeten voedingsrichtlijnen het belang benadrukken van toenemende consumptie van kruisbloemige groenten ter bescherming tegen vaatziekten," zei Blekkenhorst.

Vertaling: Pieter TauSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag