Kan uv-licht de verspreiding van griep voorkomen?

Speciaal UV-licht doodt op een veilige manier het griepvirus, aldus studie

COLUMBIA UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Een constante lage dosis ver-ultraviolet-C-licht (far-UVC light) kan door de lucht overdraagbare griepvirussen doden zonder menselijke weefsel te schaden, aldus een nieuw onderzoek van het Center for Radiological Research van het Inving Medical Center van Columbia University (CUICM). De bevindingen suggereren dat ver-UVC-licht in ziekenhuizen, praktijken van artsen, scholen, vliegvelden, vliegtuigen en andere publieke ruimtes tot een flinke afname zou kunnen leiden van seizoensafhankelijke griepepidemieën- en pandemieën.

De studie is vandaag verschenen in Scientific Reports.

Men weet al tientallen jaren dat breedspectrum UVC-licht, met een golflengte van tussen de 200 en 400 nanometer (nm), zeer effectief is in het doden van bacteriën en virussen door de moleculaire bindingen te vernietigen die hun DNA bij elkaar houdt. Dit conventionele UV-licht wordt veel gebruikt voor het steriliseren van chirurgische apparatuur. “Helaas is conventioneel bacteriedodend UV-licht ook schadelijk voor de mens; het kan leiden tot huidkanker en staar, waardoor het niet in publieke ruimtes gebruikt kan worden,” zegt onderzoeksleider dr. David J. Brenner, Radiation Biophysics Professor of Environmental Health Sciences en directeur van het centrum voor radiologisch onderzoek bij CUIMC.

Een aantal jaar geleden veronderstelden dr. Brenner en zijn team dat een kleine bandbreedte van ultraviolet licht genaamd ver-UVC microben kon doden zonder gezond weefsel aan te tasten. “Ver-UVC-licht heeft een beperkte reikwijdte en kan niet door de buitenste laag dode cellen op de menselijke huid dringen of door de traanlaag in het oog, dus het vormt geen gevaar voor de menselijke gezondheid. Maar omdat virussen en bacteriën veel kleiner zijn dan menselijke cellen kan ver-UVC-licht wel het DNA daarvan bereiken en de microben zo doden,” zegt hij.

Met eerder onderzoek toonde het team van Brenner al aan dat ver-UVC-licht effectief was in het doden van de MRSA-bacterie, een veelvoorkomende oorzaak van wondinfecties na een chirurgische ingreep. Dit licht was niet schadelijk voor de huid van de mens of voor muizen.

Het griepvirus springt over van persoon naar persoon, voornamelijk door fijne vochtdruppeltjes, ofwel aerosolen, die door de lucht zweven als mensen met griep hoesten, niezen of spreken. De nieuwe studie was opgezet om te testen of ver-UVC het griepvirus in deze aerosolen, dus verneveld in de lucht, al kon doden in een omgeving die leek op een publieke ruimte. In het onderzoek werd het veelvoorkomende H1N1 griepvirus in een testruimte vrijgegeven en blootgesteld aan een zeer lage dosis ver-UVC-licht van 222 nm. Als controle werd het virus ook in de lucht gebracht en niet blootgesteld aan het UVC-licht. Het licht schakelde de virussen inderdaad uit, met ongeveer dezelfde doelmatigheid als conventioneel bacteriedodend UV-licht.

“Als onze resultaten in een andere setting kunnen worden bevestigd volgt daaruit dat het gebruik van een lage dosis ver-UVC-licht in publieke ruimtes een veilige en efficiënte manier zou zijn voor het beperken van de overdracht en verspreiding van door de lucht verspreide microbiële ziektes, zoals griep en tuberculose,” aldus dr. Brenner.

Met een prijs van minder dan 1000 dollar per lamp (wat nog minder zal worden als de massaproductie van deze lampen op gang zou komen) zijn deze lampen relatief goedkoop. “En in tegenstelling tot griepvaccins, is dit licht waarschijnlijk effectief tegen alle door de lucht overgedragen microben, zelfs nieuw, pas ontstane soorten.”

De studie heet “Far-UVC light: A new tool to control the spread of airborne-mediated microbial diseases.” De andere medewerkers zijn David Welch, Manuela Buonanno, Veljko Grilj, Igor Shuryak, Connor Crickmore, Alan Bigelow, Gerhard Randers-Pehrson, and Gary Johnson (allen van CUIMC).

Vertaling: Astrid Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag