De orale bacteriŽn van jonge kinderen kunnen zwaarlijvigheid voorspellen

Gewichtstoename in de vroege kinderjaren wordt gerelateerd aan de samenstelling van de orale bacteriŽn van twee jaar oude kinderen; dit suggereert dat dit ondergewaardeerde aspect van de microbiota van een kind - de verzameling vanmicro-organismen, waaronder nuttige bacteriŽn, die in de mond verblijven - zou kunnen dienen als een vroege indicator voor obesitas bij kinderen. De studie verscheen op 19 september in het tijdschrift Scientific Reports.

"Een op drie kinderen in de Verenigde Staten heeft overgewicht of obesitas," zei Kateryna Makova, Pentz hoogleraar Biologie en senior auteur van de krant. "Als we vroege indicatoren van obesitas bij jongeren kunnen vinden, kunnen we ouders en artsen helpen preventieve maatregelen te nemen."

Het onderzoek maakt deel uit van een groter project met onderzoekers en clinici aan het Penn State Milton S. Hershey Medical Center, INSIGHT genoemd, onder leiding van Ian Paul, hoogleraar kindergeneeskunde bij het Medical Center en Leann Birch, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Georgia. De INSIGHT proef omvatte bijna 300 kinderen en testte uit of een responsieve opvoedingsinterventie tijdens het vroege leven van een kind de ontwikkeling van obesitas kan voorkomen. Het was ook ontworpen om biologische en sociale risicofactoren voor obesitas te identificeren.

"In deze studie laten we zien dat de orale microbiota van een kind op tweejarige leeftijd is gerelateerd aan hun gewichtstoename in de eerste twee jaren na de geboorte, "zei Makova.

Het menselijke spijsverteringskanaal is gevuld met een diverse scala micro-organismen, waaronder nuttige bacteriŽn die zorgen voor een goede spijsvertering en ondersteuning van het immuunsysteem. Deze "microbiota" verschuift als het dieet van een persoon verandert en kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Variatie in de darmflora wordt bij sommige volwassenen en adolescenten in verband gebracht met obesitas, maar de potentiŽle relatie tussen orale microbiota en gewichtstoename bij kinderen was voorafgaand aan deze studie nog niet onderzocht.

"De orale microbiota wordt meestal bestudeerd in relatie tot parodontale aandoeningen en zijn in sommige gevallen gekoppeld aan obesitas, "zei Sarah Craig, postdoctoraal wetenschapper in de biologie aan Penn State en hoofdauteur van het artikel. "Hier hebben we elk potentiele directe associatie onderzocht tussen de orale microbiota en toename van het lichaamsgewicht. In plaats van eenvoudig vast te stellen of een kind op tweejarige leeftijd overgewicht had, gebruikten we groeicurven vanaf hun eerste twee jaar na de geboorte, wat een vollediger beeld geeft van de groei van het kind. Deze aanpak is zeer innovatief voor een dergelijke studie en heeft een grotere statistische kracht om relaties te detecteren. "

Onder de 226 kinderen van centraal Pennsylvania, was de orale microbiota van deze met een snelle toename van het babygewicht - een sterke risicofactor voor obesitas bij kinderen - minder divers, wat betekent dat het minder groepen bacteriŽn bevatte. Deze kinderen hadden ook een hogere verhouding van Firmicutes tot Bacteroidetes, twee van de meest voorkomende bacteriegroepen in de menselijke microbiota.

"Een gezond persoon heeft meestal heel wat verschillende bacteriŽn in zijn darmflora, "zei Craig." Deze hoge diversiteit helpt beschermen tegen ontsteking of schadelijke bacteriŽn en is belangrijk voor de stabiliteit van de spijsvertering in het licht van veranderingen in dieet of omgeving. Er is ook een bepaalde balans van deze twee veel voorkomende bacteriegroepen, Firmicutes en Bacteroidetes, die het best werkt onder normale, gezonde omstandigheden; verstoringen van dat evenwicht kunnen leiden tot ontregeling van de spijsvertering. "

Lagere diversiteit en hogere Firmicutes tot Bacteroidetes (F: B) -ratio in de darmflora worden soms waargenomen als een kenmerk van volwassenen en adolescenten met obesitas. De onderzoekers zagen echter geen relatie met gewichtstoename als gevolg van deze toestanden in de darmflora van tweejarigen, wat suggereert dat de darmflora wellicht niet volledig stabiel is op twee jaar en mogelijk nog steeds veel veranderingen kan ondergaan.

"Er zijn meestal dramatische veranderingen in de microbiota van een individu als ze zich ontwikkelen tijdens de vroege kinderjaren, "zei Makova." Onze resultaten suggereren dat tekenen van obesitas eerder in de orale flora kunnen worden vastgesteld dan in de darmmicrobiota. Als we dit in andere groepen kunnen bevestigen bij kinderen buiten Pennsylvania, kunnen we misschien een test ontwikkelen op orale microbiota die in de klinische zorg zou kunnen worden gebruikt om kinderen te identificeren die het risico lopen zwaarlijvigheid te ontwikkelen. Dit is bijzonder spannend omdat orale monsters gemakkelijker te bekomen zijn dan die uit de darmen. "

Interessant is dat gewichtstoename bij kinderen ook te maken had met de diversiteit van de orale microbiota van hun moeder. Dit kan een genetische predispositie zijn van aanleg van moeder en kind voor het hebben van een vergelijkbare microbiota, of moeder en kind hebben een gelijkaardig dieet en omgeving.

"Het zou een eenvoudige verklaring kunnen zijn, gedeeld dieet of genetica, maar het kan ook verband houden met obesitas, "zei Makova." We weten het niet zeker maar als er een orale microbioomsamenstelling gekoppeld is aan de dynamiekvan de gewichtstoename tijdens de vroege kinderjaren is er een bijzondere urgentie om dit te begrijpen. Nu gebruiken we aanvullende technieken om te kijken naar specifieke soorten bacteriŽn - in plaats van grotere taxonomische groepen bacteriŽn - bij zowel de moeder als kind om te zien of specifieke bacteriesoorten de gewichtstoename en het risico op obesitas beÔnvloeden. "

http://live.psu.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag