Tandvleesaandoeningen kunnen een belangrijke initiator zijn van auto-immuniteit gerelateerd aan reumatoïde artritis

Aanzienlijk hogere prevalentie van tandvleesaandoeningen gevonden bij personen met een risico op reumatoïde artritis.

EUROPESE LIGA TEGEN RHEUMA

De resultaten van een onderzoek gepresenteerd op het jaarlijkse Europese Congres van Reumatologie (EULAR 2018) tonen verhoogde niveaus van tandvleesaandoeningen en ziekteverwekkende bacteriën aan bij personen met een risico op reumatoïde artritis (RA).

"Er is aangetoond dat RA-geassocieerde antilichamen, zoals anti-gecitrullineerde proteïne-antilichamen, ruim vóór elk bewijs van gewrichtsaandoening aanwezig zijn. Dit suggereert dat ze afkomstig zijn van een plaats buiten de gewrichten," zei Dr Kulveer Mankia van het Leeds Institute voor Reumatische en Musculoskeletale geneeskunde en het Leeds Biomedical Research Centre (studie auteur). "Onze studie is de eerste die klinische parodontale aandoeningen en de relatieve overvloed aan parodontale bacteriën bij deze risicogroepen beschrijft. Onze resultaten ondersteunen de hypothese dat lokale ontsteking op mucosale oppervlakken, zoals het tandvlees, in dit geval de primaire trigger kan zijn voor de systemische auto-immuniteit die wordt gevonden bij RA. "

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten treft en pijn en invaliditeit veroorzaakt maar ook interne organen kan aantasten. Reumatoïde artritis komt vaker voor bij oudere mensen, maar er is ook een hoge prevalentie bij jonge volwassenen, adolescenten en zelfs kinderen, en het treft vaker vrouwen dan mannen.

De prevalentie van tandvleesaandoeningen is verhoogd bij patiënten met RA en zou een belangrijke initiator van RA-gerelateerde auto-immuniteit kunnen zijn. Dit komt omdat auto-immuniteit bij RA wordt gekenmerkt door een antilichaamreactie op gecitrullineerde eiwitten en de orale bacterie. Porphyromonas gingivalis (Pg) is het enig menselijk pathogeen waarvan bekend is dat het een enzym tot expressie brengt dat gecitruleneerde eiwitten kan genereren.

"Wij zijn tevreden deze gegevens van concepten die het klinische inzicht in de belangrijkste initiatiefnemers van reumatoïde artritis kunnen vergroten, te kunnen presenteren" zei professor Robert Landewé, voorzitter van de Scientific Program Committee, EULAR. "Dit is een essentiële stap in de richting van het uiteindelijke doel van ziektepreventie."

In de resultaten van de studie diagnosticeerden tandartsen de klinische tandvleesaandoeningen bij significant meer risico individuen dan bij gezonde controles (73% versus 38%, p = 0,02). Daarnaast was het percentage locaties met klinisch hechtingsniveau (CAL)? 2 mm, pocketdiepte (PD)? 4 mm, bloeden op sonderen (BOP), parodontitis (PDD) en actieve parodontale aandoeningen (PDD + BOP) significant groter bij de risico individuen vergeleken met controles (p <0,05). Bij niet-rokers kwamen PDD en actieve PDD vaker voor bij personen met een verhoogd risico.

DNA werd geïsoleerd van de subgingivale plaque, naast het tandvlees, van elke deelnemer en gebruikt voor het meten van de niveaus van drie soorten bacteriën, Pg, Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Aa) en Filifactor Alocis. De resultaten toonden aan dat er een verhoogde abundantie was van zowel Pg als Aa bij individuen met een verhoogd risico. Bij dezelfde personen was echter alleen Pg significant verhoogd op gezonde dentale plaatsen en geassocieerd met de algehele mate van tandvleesontsteking (p <0,001).

De studie omvatte 48 risico personen (positieve test voor anti-gecitrullineerde proteïne-antilichamen, musculoskeletale symptomen maar geen klinische synovitis), 26 patiënten met RA en 32 gezonde controles. De drie groepen waren in evenwicht voor leeftijd, geslacht en roken. Personen met een verhoogd risico ondergingen een echoscopie om te beoordelen op subklinische synovitis; slechts twee (4%) bleken synovitis met echografie te hebben. Tandartsen onderzochten zes plaatsen per tand bij elke deelnemer en een klinische consensus werd bereikt bij elk van de drie tandartsen.

Vertaling: Andre Teirlinck





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag