Eén of meer frisdranken per dag kan de kans op zwangerschap verlagen

BOSTON UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE

De hoeveelheid toegevoegde suikers in de dagelijkse Amerikaanse voeding is de afgelopen 50 jaar dramatisch toegenomen. Veel van die toename komt ten laste van met suiker gezoete dranken, die ongeveer een derde van de totale toegevoegde suikerconsumptie in het Amerikaans dieet vormen. Hoewel de consumptie van deze dranken is gekoppeld aan gewichtstoename, diabetes type 2, vroege menstruatie en slechte spermakwaliteit, hebben slechts weinig studies de relatie tussen suikerhoudende dranken en vruchtbaarheid rechtstreeks onderzocht.

Nu heeft een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van de Boston University School of Public Health (BUSPH), geconstateerd dat een dagelijkse inname van één of meer met suiker gezoete dranken - door een van beide partners - gepaard gaat met een verminderde kans om zwanger te worden.

De studie werd gepubliceerd in Epidemiology.

"We vonden positieve associaties tussen inname van met suiker gezoete dranken en lagere vruchtbaarheid, die consistent waren na inachtneming van veel andere factoren, waaronder obesitas, inname van cafeïne, alcohol, roken en algehele dieetkwaliteit," zegt hoofdauteur Elizabeth Hatch, professor in epidemiologie. "Stellen die een zwangerschap plannen, kunnen overwegen om hun consumptie van deze dranken te beperken, vooral omdat ze ook verband houden met andere nadelige gezondheidseffecten."

Ongeveer 15 procent van de koppels in Noord-Amerika ervaart onvruchtbaarheid. Het identificeren van aanpasbare risicofactoren voor onvruchtbaarheid, waaronder dieet, zou paren sneller kunnen helpen zwanger te raken en de psychologische stress en financiële problemen met betrekking tot vruchtbaarheidsbehandelingen, die meer dan $ 5 miljard aan jaarlijkse Amerikaanse zorgkosten bedraagt, verminderen.

Via de Pregnancy Study Online (PRESTO), een doorlopende, op internet gebaseerde prospectieve cohortstudie van Noord-Amerikaanse paren, onderzochten de wetenschappers 3.828 vrouwen van 21 tot 45 jaar in de Verenigde Staten en Canada en 1.045 van hun mannelijke partners. Deelnemers vulden een uitgebreide enquête in over hun medische geschiedenis, leefstijlfactoren en dieet, inclusief hun inname van met suiker gezoete dranken. Vrouwelijke deelnemers vulden vervolgens om de twee maanden een vervolgvragenlijst in gedurende 12 maanden of tot aan de zwangerschap.

Zowel de inname van met suiker gezoete dranken door man of vrouw ging gepaard met 20 procent minder fecundabiliteit - de gemiddelde maandelijkse waarschijnlijkheid van conceptie. Vrouwen die minstens één frisdrank per dag consumeerden hadden 25 procent minder fecundabiliteit; de consumptie door mannen was geassocieerd met 33 procent lagere fecundabiliteit. De inname van energiedranken was gerelateerd aan nog grotere verminderingen van de vruchtbaarheid, hoewel de resultaten waren gebaseerd op een klein aantal consumenten. Er werd weinig associatie gevonden tussen inname van vruchtensappen of light frisdrank en vruchtbaarheid.

"Gezien de hoge niveaus van met suiker gezoete dranken geconsumeerd door paren van reproductieve leeftijd in Noord-Amerika, kunnen deze bevindingen belangrijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid hebben," concludeerden de auteurs. 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag