Toevoegingen in E-sigaret veroorzaken ontstekingen en verminderen longfunctie

Dick Schrauwen [1]

E-sigaretten veroorzaken bij kortdurend gebruik evenveel of meer schade dan gewone sigaretten

AMERICAN PHYSIOLOGICAL SOCIETY [2]
INLEIDING

Volgens recent onderzoek kunnen smaakstoffen en andere toevoegingen in e-sigaretten ontstekingen veroorzaken en de longfunctie aantasten. De studie verscheen online (en verschijnt later in druk) in het American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology [3]. Uit het onderzoek bleek ook dat kortdurende blootstelling aan de damp van e-sigaretten ontstekingen in de longen veroorzaakt. Dit ontstekingseffect van E-sigaretten is even groot als of zelfs groter dan bij traditioneel sigarettengebruik. Het onderzoek werd verkozen tot APS-etalage-artikel [4] voor de maand oktober.

De E-sigaret is een populair mechanisme dat het roken van een traditionele sigaret simuleert. Een E-sigaret werkt op batterijen en geeft een damp af op basis van vloeibare chemicaliŽn aangeleverd in een hervulbaar patroon. De navullingen bevatten meestal propyleenglycol, nicotine en vaak ook smaakstoffen. Propyleenglycol is een kleur- en geurloos voedingssupplement en is te vinden in tal van industriŽle voedingsmiddelen en dranken. Propyleenglycol wordt soms ook gebruikt als oplosmiddel in farmaceutische producten.

Goede regelgeving voor het gebruik van e-sigaretten (apparaten en vullingen) ontbreekt en de kennis van de langetermijneffecten van e-sigaretten op de gezondheid is zeer beperkt.

EXPERIMENT

De onderzoekers verdeelden de onderzochte muizen in vier groepen. Elke groep werd vier keer per dag blootgesteld aan verschillende combinaties van chemicaliŽn. Daarbij werd het hele lichaam van de muizen aan de verschillende combiís blootgesteld. Tussen elke blootstellingssessie was er een `rookvrije` periode van 30 minuten.
(A) Eťn groep werd blootgesteld aan sigarettenrook ("sigaret");
(B) Eťn groep werd blootgesteld aan e-sigaret-damp die propyleenglycol en plantaardige glycerol bevat, een geurloze vloeistof afgeleid van plantaardige oliŽn ("propyleen");
(C) Eťn groep werd blootgesteld aan de damp van e-sigaretten met propyleenglycol en nicotine ("propyleen + nicotine") en
(D) Eťn groep werd blootgesteld aan de damp van e-sigaretten met propyleenglycol, nicotine en tabaksmaak ("smaakstof").

De sigaret-groep (A) en de e-sigaret-groepen (B,C,D) werden vergeleken met een controlegroep die werd blootgesteld aan zuivere lucht bestemd voor medisch gebruik. De metingen vonden plaats na 3 dagen (kortdurende blootstelling) en na vier weken (langdurige blootstelling).
RESULTATEN

Het onderzoeksteam zag na de korte periode (3 dagen) een toename van de indicatoren voor ontsteking, slijmproductie en veranderde longfunctie in de propyleen (B), propyleen + nicotine (C) en smaakstof (D) groepen.

De propyleengroep (B) vertoonde echter minder negatieve effecten bij langdurige blootstelling (4 weken). Dit wijst erop dat het additief `propyleenglycol` alleen een tijdelijke irritatie veroorzaakt die afneemt bij voortgezet gebruik.

Verder troffen de onderzoekers alleen in de smaakstof-groep (D) een verhoging aan van twee eiwitten die ontstekingen veroorzaken. Dit suggereert dat sommige van de gebruikte smaakstoffen onveilig zijn, zelfs bij kortdurend gebruik.

Verrassend was de vergelijking van de e-sigaret groepen (B,C,D) met de sigarettengroep (A). Het niveau van oxidatieve stress - stress op cellulair niveau - in de smaakstofgroep (D) was gelijk aan of hoger dan die van de sigarettengroep (A). Het ademhalingsmechanisme (longfunctie) werd echter alleen nadelig beÔnvloed bij muizen die waren blootgesteld aan sigarettenrook (A). Dit nadelig effect werd niet aangetroffen na langdurig gebruik in de e-groepen (B,C,D).
CONCLUSIE

De onderzoekers concluderen: "Het waargenomen nadelige effect in de longen na de blootstelling aan de damp van e-sigaretten in diermodellen wijst op de behoefte aan nader onderzoek naar de veiligheid en toxiciteit van elektronisch roken omdat het gebruik van e-sigaretten in de hele wereld snel toeneemt. "

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling/bewerking van onderstaand persbericht
- http://www.the-aps.org/mm/hp/Audiences/Public-Press/2018/63.html

[2] The American Physiological Society (APS)
- http://www.the-aps.org/

[3] Paper: `Comparison of the effects of e-cigarette vapor with cigarette smoke on lung function and inflammation in mice`; Constantinos Glynos en anderen (PubMed 30091379)
- https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplung.00389.2017

[4] Etalage-publicatie, APSselect article
- https://www.physiology.org/journal/apsselect

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag