Verbied smaken bij electronische sigaretten en misleidende advertenties

EUROPEAN LUNG FOUNDATION

In een verklaring gepubliceerd in het European Respiratory Journal heeft een groep van ademhalingsartsen en wetenschappers uit zes continenten gewaarschuwd voor de gevaren van elektronische sigaretten voor kinderen en adolescenten [1].

Ze zeggen dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid en zeer verslavend zijn, maar fabrikanten vermarkten ze als 'gezondere' sigaretten en hun populariteit onder jonge mensen groeit.

Dientengevolge pleiten zij voor een onmiddellijk verbod op smaakstoffen en het op de markt brengen van e-sigaretten als alternatief voor een lager risico voor kinderen en adolescenten.

Het Forum of International Respiratory Societies [2] is een samenwerking van negen organisaties uit Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika, AziŽ en AustraliŽ die zijn opgericht om de gezondheid van de longen wereldwijd te bevorderen.

De studie toont een breed scala aan onderzoeksresultaten over e-sigaretten. Het benadrukt het bewijs dat kinderen en adolescenten erg vatbaar zijn voor nicotineverslaving en dat het gebruik van e-sigaretten in deze leeftijdsgroep sterk is gestegen om het meest gebruikt tabak gerelateerd product bij adolescenten in sommige landen te worden.

De auteurs leggen een reeks aanbevelingen op voor de bescherming van jongeren tegen nicotineverslaving en de schadelijke effecten ervan.

De studie is mee opgesteld door Thomas Ferkol MD, Alexis Hartmann, hoogleraar kindergeneeskunde en hoogleraar celbiologie en fysiologie aan de Washington University in St. Louis, VS. Hij zei: "Tot voor kort werden de risico's van e-sigaretten en hun toenemende populariteit bij kinderen en adolescenten onvoldoende herkend of genegeerd." We schreven deze verklaring om onze groeiende bezorgdheid om de volksgezondheid over het gebruik van e-sigaretten bij jongeren uit te drukken.

"Productontwerp, smaken, marketing en perceptie van veiligheid en aanvaardbaarheid hebben de aantrekkelijkheid van e-sigaretten voor jongeren vergroot: deze producten normaliseren het roken en leiden tot nieuwe generaties die verslaafd zijn aan nicotine."

De auteurs vonden groeiend bewijs dat e-sigaretten fungeren als een "one-way bridge" voor het roken van sigaretten door adolescenten.

Professor Ferkol voegde eraan toe: "Sommige mensen geloven echt dat e-sigaretten kunnen worden gebruikt als stoppen-met-roken techniek, maar deze producten zijn een aanzet tot nicotineverslaving en tabaksgebruik bij jonge mensen."

Charlotta Pisinger, hoogleraar tabakscontrole bij het Bispebjerg en Frederiksberg ziekenhuis en de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken was ook mede auteur. Ze zei: "Hoewel blootstelling aan potentieel schadelijke ingrediŽnten van elektronische sigaretten lager kan zijn dan van traditionele sigaretten, betekent dit niet dat e-sigaretten onschadelijk zijn.

"En wanneer we het hebben over kinderen en adolescenten die e-sigaretten voor de eerste keer proberen, moeten we het gebruik ervan niet vergelijken met traditionele sigaretten. We moeten ze vergelijken met het gebruik van tabak."

De krant geeft een reeks aanbevelingen van deskundigen die volgens de auteurs deze kwetsbare groep kunnen beschermen. Zij stellen dat e-sigaretten op dezelfde manier moeten worden gereguleerd als andere tabaksproducten en moeten opgenomen worden in rookvrije beleidsmaatregelen. Ze zeggen dat er een verbod moet worden afgedwongen op de verkoop aan jongeren over de hele wereld. Reclame voor e-sigaretten als alternatieven met een lager risico die zijn gericht op jongeren en jonge volwassenen moet worden verboden.

De krant pleit ook voor een verbod op gearomatiseerde producten, omdat er bewijzen zijn dat aroma's de jongeren aantrekken. Er zijn momenteel meer dan 7.500 e-sigaretten met verschillende smaken en navullingen beschikbaar. Ten slotte adviseerden de auteurs verder onderzoek naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten en toezicht op het gebruik in verschillende landen.

Regulering van e-sigaretten varieert sterk in de wereld. Zo bestaat een wetgeving over de minimumleeftijd voor het kopen van e-sigaretten in de meeste landen niet of is nog niet afgedwongen.

Dr. Aneesa Vanker, specialist in pediatrische longziekten, bij het Red Cross Memorial Childrenís Hospital, Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika, is ook een medeauteur. Ze voegde eraan toe: "E-sigaretten zijn grotendeels ongereguleerd, met name in landen met een laag of middeninkomen waar ze worden verkocht als een hulpmiddel om met roken te stoppen en als een veiliger alternatief voor tabakssigaretten.

"Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat nicotine veel acute en langdurige nadelige effecten heeft, waaronder verslaving, met name voor jongeren.

"We willen dat lokale, nationale en regionale beleidsmakers de groeiende bedreiging voor de volksgezondheid door e-sigaretten voor kinderen en adolescenten, erkennen. Het inhaleren van iets anders dan lucht is nooit goed voor kinderlongen."

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag