Vapen e-sigaret beÔnvloedt wondgenezing nadelig

BOSTON MEDICAL CENTER
 
(Boston) - Nieuw onderzoek toont aan dat het vapen van e-sigaretten een negatief effect heeft op huidwondgenezing; het veroorzaakt schade vergelijkbaar met het roken van traditionele sigaretten. Onderzoekers, aangevoerd door een team van het Boston Medical Center (BMC), ontdekten dat blootstelling aan zowel e-sigaretten als traditionele sigaretten bij experimentele modellen resulteerden in verhoogde weefselafsterving en vertraging van de wondheling.

Deze ontdekkingen, gepubliceerd in JAMA Facial Plastic Surgery, geven zorgverleners belangrijke informatie voor het verstrekken van informatie aan patiŽnten die operaties overwegen, over de negatieve gevolgen van zowel traditionele als e-sigaretten op het wondhelingsproces en de veiligheid.
 

De bijwerkingen van het roken van traditionele sigaretten op wondheling zijn goed bekend op chirurgisch gebied. Chirurgen adviseren dat patiŽnten, waar mogelijk, een aantal maanden voor de operatie stoppen met roken. Alternatieve opties voor het traditionele roken, zoals het Ďvapení van elektronische sigaretten, winnen aan populariteit, en er is nog geen significant onderzoek gedaan of dit een veiliger alternatief is voor traditioneel roken, met name in de perioperatieve periode.
 
Voor deze studie stelden de onderzoekers experimentele modellen bloot aan ofwel traditionele sigaretten, elektronische sigaretten, of helemaal geen sigaretten. Ze controleerden serum cotininegehaltes, een biomarker voor blootstelling aan tabaksrook, bij beide positieve controle- en experimentele groepen om er zeker van te zijn dat vergelijkbare nicotineblootstelling werd verkregen in beide groepen.
 
Daarna creŽerden de onderzoekers huidlapjes, die terug werden getransplanteerd op de modellen waarvan ze gemaakt waren, en monitorden de implantaten dagelijks op levensvatbaarheid en wondgenezing. Na twee weken zagen de onderzoekers dat er statistisch verhoogde aantallen weefselsterfte van de huidimplantaties plaatsvond bij groepen die blootgesteld waren aan zowel e-sigaretten als traditionele sigaretten.
 
ďGebaseerd op onze ontdekkingen zijn e-sigaretten geen veilig alternatief voor traditionele sigaretten als het aankomt op snelle wondgenezing,Ē zegt Jeffrey Spiegel, MD, hoofd Facial Plastic Surgery bij BMC en corresponderend auteur van de studie. ďZorgverleners, Ťn patiŽnten, moeten het risico onder ogen zien van beide soorten roken waardoor ze de beste keuzes kunnen maken om het de patiŽnt zo veilig mogelijk te maken, voor en na de operatie.

Vertaling: Ellen Lam
 


Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag