Zweren door diabetes? Een nieuwe inlegzool doet lopen genezen

Dick Schrauwen [1]

Diabetes kan leiden tot zweren die patiënten niet voelen of waarnemen tot ze beginnen te bloeden. En omdat die suikerzweren niet van zichzelf genezen, wordt in de VS bij 14 tot 24 procent van de suikerziektepatiënten uiteindelijk een teen, voet of been geamputeerd.

Onderzoekers aan Purdue University [2] hebben een inlegzool ontwikkeld die kan helpen het genezingsproces draaglijker te maken voor de 15 procent van de Amerikanen die zweren ontwikkelen als gevolg van diabetes.

"Een van de manieren om deze wonden te helen is door ze zuurstof te geven," zei Babak Ziaie, hoogleraar in de elektronica- en computertechniek. "We hebben een systeem gemaakt dat geleidelijk zuurstof afgeeft gedurende de dag, zodat een patiënt mobieler wordt."

Suikerziektezweren zijn meestal het gevolg van beschadiging van de zenuwen door de hoge bloedsuikerspiegel. Door die beschadiging verdwijnt het gevoel in de tenen of voeten.

Als je geen pijn voelt, blijven kleine wondjes door stoten onopgemerkt. Daardoor raakt het huidweefsel beschadigd en ontstaan er zweren. Veel suiker in de bloedbaan en een uitdroogde huid door diabetes leiden ertoe dat de zweren moeilijk genezen.

"We behandelen zweren meestal door dood weefsel van het oppervlak van de wond te verwijderen en door de patiënt te leren om de aangedane voet zo min mogelijk te belasten.", zegt Desmond Bell, een podoloog [3] gespecialiseerd in wondmanagement en amputatiepreventie in het Memorial Hospital in Jacksonville, Florida, en de oprichter van SALSAL [4], de Save a Leg, Save a Life Foundation.

Bell: "De gouden standaard om voetzweren te behandelen is om de voet van een patiënt te beschermen met een precies passende kunststof zool. Als zo’n zool zuurstof afgeeft aan de wondplekken op de voetzool dan kan dat een manier zijn die het genezingsproces verbetert. "

Purdue-onderzoekers gebruikten lasers om inlegzolen om siliconenrubber te maken. Vervolgens worden reservoirs in de zool gemaakt die zuurstof afgeven aan het gedeelte van de voet waar de zweer zich bevindt. Van zo’n inlegzool is een YouTube-video [5] beschikbaar.

Het werk maakt onderdeel uit van één van de thema’s van Purdue’s `Giant Leaps` viering, onderdeel van het 150-jarig jubileum van de universiteit. Giant Leaps staat in het teken van de academische vooruitgang van de universiteit op het gebied van gezondheid, levensduur en levenskwaliteit.

"Siliconen zijn flexibel en hebben een goede zuurstofdoorlaatbaarheid", zegt Hongjie Jiang, een postdoctoraal onderzoeker in computer- en elektrische technologie. "Laserbewerking helpt ons om de doorlaatbaarheid precies af te stellen zodat de zuurstof alleen in de wond terechtkomt zonder de rest van de voet te vergiftigen met te veel zuurstof."

Volgens de simulaties van het team kan de binnenzool ten minste acht uur per dag zuurstof leveren bij mensen die tussen de 53 en 81 kilo (117-179 pond) wegen. Maar de binnenzool kan worden aangepast op elk gewicht, zeggen de onderzoekers.

Het team stelt zich een toekomst voor waar een fabrikant een maatwerk inlegzool levert voor elke patiënt. Die persoonlijke inlegzool wordt vervaardigd op basis van een recept van de arts, een "wondprofiel" en een foto van de voet.

"Dit is massa-maatwerk tegen lage kosten," zei Vaibhav Jain, een recent afgestudeerde student van Purdue's masteropleiding werktuigbouwkunde die tegenwoordig ??onderzoeksassistent is bij de vakgroep computer- en elektrische techniek.

In een volgende stap willen de onderzoekers een manier ontwikkelen om de gehele binnenzool te printen met een 3D-printer. Nu wordt eerst een mal gemaakt om de voetzool gieten. Vervolgens wordt het zuurstof-patroon met behulp van een laser gemaakt. De onderzoekers zijn ook van plan om de binnenzool testen op echte suikerzweren om na te gaan hoe goed de zolen het genezingsproces bevorderen.

Jain: "We willen deze technologie naar de gebruiker brengen door het productieproces te vereenvoudigen".

Het team publiceerde hun werk in het septembernummer van de Materials Research Society Communications, een tijdschrift van Cambridge Core [6]. Financiering voor dit werk werd geleverd door het NextFlex [7] PC 1.0-project.

Er is een octrooi aangevraagd op de binnenzooltechnologie. Het team is momenteel op zoek naar zakelijke partners.

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling / bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2018/Q4/ulcers-from-diabetes-new-shoe-insole-could-provide-healing-on-the-go.html

[2] Purdue
- https://www.purdue.edu/
- https://en.wikipedia.org/wiki/West_Lafayette,_Indiana

[3] Podoloog
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Podotherapeut

[4] SALSAL
- http://www.thesalsal.org/

[5] Youtube-video
- https://www.youtube.com/watch?v=DX30YU5rmUM

[6] Publicatie
- https://www.cambridge.org/core/journals/mrs-communications/article/lasercustomizable-insole-for-selective-topical-oxygen-delivery-to-diabetic-foot-ulcers/E2EECF3E637C70B5AA83104D2BD28E4D

[7] NetFlex
- https://www.nextflex.us/



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag