Zenuwbeschadiging bij diabetes type 2 kan in het oog worden waargenomen

UMEA UNIVERSITY

Door het hoornvlies van het oog te onderzoeken met een speciale microscoop, is het mogelijk binnen tien minuten zenuwbeschadiging vast te stellen bij een persoon met diabetes type 2. Dit volgens een onderzoek onder diabetici in Skelleftea, Noord-Zweden.

"Hoewel er momenteel geen genezing bestaat, is het altijd een voordeel om vroege veranderingen in de zenuwen te detecteren; daarom is het waardevol om een snelle en veilige diagnostische methode te vinden", zegt professor Olov Rolandsson van het Department of Public Health and Clinical Medicine, Family Medicine, aan de Umea University, die verantwoordelijk was voor de studie.

Type 2-diabetes kan leiden tot een verminderde zenuwfunctie; de helft van diegenen die al meer dan tien jaar diabetes type 2 hebben, wordt geconfronteerd met een afname in zenuwfuncties, die meestal begint in de voeten. De afname kan worden uitgedrukt als verminderde gevoeligheid of pijn en verhoogt het risico op wonden. Soms kan de reductie leiden tot de noodzaak van een amputatie. Er is momenteel geen remedie voor dit type zenuwbeschadiging en de methoden die tot nu toe beschikbaar zijn om de aandoening te diagnosticeren, zijn niet helemaal optimaal.

Wanneer diabetes type 2 zich ontwikkelt, beginnen de kleine zenuwvezels in het perifere zenuwstelsel hun functie te verliezen, zelfs voordat de symptomen duidelijk worden. Deze kleine perifere zenuwvezels zijn te vinden in de huid, maar ook in het hoornvlies van het oog. Omdat het hoornvlies transparant is, is het een ideale plek om zenuwbeschadiging te bestuderen die voorkomt bij diabetici.

In de studie met 82 mensen uit Skelleftea, met of zonder diabetes type 2, werden de ogen onderzocht met een speciale microscoop. Uit de studie bleek dat de corneale zenuwdichtheid lager was bij personen met type 2 diabetes in vergelijking met gezonde proefpersonen. Als diabetes type 2 gedurende een langere periode aanhoudt vermindert de zenuwdichtheid steeds meer.

De studie is de eerste in zijn soort in Zweden. Door samenwerking tussen een Zweeds onderzoeksteam en onderzoekers uit Duitsland, ItaliŽ en Noorwegen is een methode ontwikkeld om beelden te creŽren in drie dimensies van de hoornvlieszenuwen. Het onderzoek duurt slechts tien minuten en veroorzaakt geen ongemak voor de patiŽnten. Het onderzoeksteam heeft ook een geautomatiseerd analyseprogramma ontwikkeld waarmee de methode in de algemene gezondheidszorg kan worden gebruikt. Microscopisch onderzoek van de cornea vindt internationaal plaats, maar de Skelleftea-studie is de eerste ter wereld die deze hele nieuwe methode gebruikt om de mate van zenuwbeschadiging bij diabetici te beoordelen.

"Er zijn goede voorwaarden om deze nieuwe diagnostische methode op grote schaal in de gezondheidszorg te introduceren", zegt Olov Rolandsson.

Olov Rolandsson van de Umea University in Zweden leidde de Skelleftea-studie, terwijl de technische ontwikkeling en het microscopieonderzoek werd uitgevoerd door Docent Neil Lagali aan de Linkoping University in Zweden. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift IOVS, Investigative Ophtalmology & Visual Science.

Vertaling: Andre Tierlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag