Vezelfermenterende bacteriŽn verbeteren de gezondheid bij diabetes type 2

Volgens onderzoek door Rutgers en andere wetenschappers bevorderen dieetvezels darmbacteriŽn die de bloedglucoseregulatie ten goede komen.

RUTGERS UNIVERSITEIT

De strijd tegen diabetes type 2 kan snel verbeteren dankzij een baanbrekend onderzoek op een dieet met vezels, geleid door een professor van de Rutgers University-New Brunswick.

Bevordering van een selecte groep darmbacteriŽn langs een dieet met veel verschillende vezels leidde tot betere bloedglucosecontrole, groter gewichtsverlies en betere lipideniveaus bij mensen met diabetes type 2; zo blijkt uit het onderzoek dat in Science is gepubliceerd.

De zes jaar durende studie toont aan dat het eten van meer van de juiste voedingsvezels de darmflora of het ecosysteem van bacteriŽn in het maagdarmkanaal in evenwicht kan brengen dat helpt bij het verteren van voedsel en belangrijk is voor onze algehele gezondheid.

"Onze studie legt de basis en opent de mogelijkheid dat vezels gericht op deze groep darmbacteriŽn uiteindelijk een belangrijk onderdeel van dieet en behandeling kunnen worden," zei Liping Zhao, de hoofdauteur van de studie en professor in de afdeling Biochemie en Microbiologie, School of Environmental and Biological Sciences aan de Rutgers University-New Brunswick.

Diabetes type 2, ťťn van de meest voorkomende slopende ziektes, ontwikkelt zich wanneer de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt - een hormoon dat glucose helpt om cellen binnen te dringen voor gebruik als energie - of het lichaam de insuline niet goed gebruikt.

In de darm breken veel bacteriŽn koolhydraten af, zoals voedingsvezels, en produceren vetzuren met een korte keten die onze cellen voeden, ontsteking verminderen en de eetlust onder controle houden. Een tekort aan vetzuren met een korte keten wordt in verband gebracht met diabetes type 2 en andere ziekten. Veel klinische studies tonen ook aan dat een toenemende inname van voedingsvezels diabetes type 2 kan verlichten, maar de effectiviteit kan variŽren als gevolg van het gebrek aan inzicht in de mechanismen, volgens Zhao, die werkt in het New Jersey Institute for Food, Nutrition en Health bij Rutgers -New Brunswick.

Bij een onderzoek in China, verdeelden Zhao en wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong University en Yan Lam, onderzoeks-assistent-professor in het Zhao-lab bij Rutgers, gerandomiseerde patiŽnten met diabetes type 2 in twee groepen. De controlegroep ontving standaard patiŽnteneducatie en dieetaanbevelingen. De behandelingsgroep kreeg een grote hoeveelheid van vele soorten voedingsvezels bij een vergelijkbaar dieet aan energie en belangrijke voedingsstoffen. Beide groepen namen het medicijn acarbose om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het vezelrijke dieet omvatte volle granen, traditionele Chinese medicinale voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels en prebiotica, die de groei bevorderen van vetzuur producerende darmbacteriŽn met een korte keten. Na 12 weken hadden patiŽnten in het vezelrijke dieet een grotere afname van het driemaandelijks gemiddelde van de bloedglucosespiegels. Hun nuchtere bloedsuikerspiegel daalde ook sneller en ze verloren meer gewicht.

Verrassend genoeg worden van de 141 stammen van vetzuurproducerende darmbacteriŽn met korte keten, die worden geÔdentificeerd door sequencing van de volgende generatie, slechts 15 gepromoot door meer vezels te consumeren en zijn ze dus waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken van een betere gezondheid. Gesteund door het vezelrijk dieet, werden ze de dominante stammen in de darmen nadat ze de niveaus van de korte keten vetzuren butyraat en acetaat hadden verhoogd. Deze zuren creŽerden een mild zure darmomgeving die de populaties van schadelijke bacteriŽn verminderde en leidde tot verhoogde insulineproductie en betere bloedglucoseregulatie.

De studie ondersteunt het opzetten van een gezonde darmflora als een nieuwe voedingsbenadering voor het voorkomen en beheersen van diabetes type 2.

Vertaling: Andre Teirlinck 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag