Vegetarisch dieet tegen diabetes


Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Nutrients door onderzoekers van de Physicians Committee for Responsible Medicine, verbetert een op planten gebaseerd dieet de bètacelfunctie en insulinegevoeligheid bij volwassenen met overgewicht en zonder geschiedenis van diabetes. Het meten van de functie van bètacellen, die insuline opslaan en afgeven, kan helpen bij het inschatten van het toekomstig risico op diabetes type 2.

De studie plaatste willekeurig deelnemers met overgewicht en zonder voorgeschiedenis van diabetes in een interventie- of controlegroep in een verhouding van 1: 1. Gedurende 16 weken volgden de deelnemers in de interventiegroep een vetarm veganistisch dieet op basis van fruit, groenten, volle granen en peulvruchten zonder calorielimiet. De controlegroep volgde geen dieet. Geen van beide groepen was op gebied van beweging of medicatieroutine veranderd.

Op basis van wiskundige modellering stelden de onderzoekers vast dat de personen met een plantaardig dieet verhoogde maaltijdgestimuleerde insulinesecretie en betacel-glucosegevoeligheid vertoonden in vergelijking met die van de controlegroep. De plantaardige dieetgroep ondervond ook een daling van de bloedsuikerspiegels zowel tijdens het vasten als tijdens de maaltijdtests.

"De studie heeft belangrijke implicaties voor diabetespreventie," zegt hoofdonderzoeker Hana Kahleova, M.D., Ph.D. "Type 2 diabetes treft ongeveer 30 miljoen Amerikanen en 84 miljoen meer lijden aan prediabetes." Onderzoekers van het artsencomité stellen dat, omdat de interventiegroep te maken kreeg met gewichtsverlies, waaronder verlies van lichaamsvet, hun vasteninsulineresistentie afnam en hun bètacelfunctie hierdoor verbeterde.

"Als er niets verandert, zit onze volgende generatie - de eerste waarvan wordt verwacht dat ze een korter leven leidt dan hun ouders - in de problemen. Een derde van de jonge Amerikanen zal naar verwachting diabetes ontwikkelen", zegt Dr. Kahleova. "Gelukkig draagt dit onderzoek bij aan het groeiend bewijs dat voedsel echt een medicijn is en dat het eten van een gezond plantaardig dieet een lange weg kan banen naar het voorkomen van diabetes."

Eerdere studies hebben aangetoond dat plantaardige diëten niet alleen het vermogen hebben om diabetes type 2 te voorkomen en om te keren, maar ook kunnen leiden tot gewichtsverlies, een verbeterde cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk en minder hartaandoeningen.

Vertaling: Andre Teirlinck 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag