Vitamine B supplementen kunnen de nierfunctie beschermen van kinderen met diabetes

EUROPESE SAMENLEVING VOOR PEDIATRISCHE ENDOCRINOLOGIE

Uit recent onderzoek blijkt dat vitamine B supplementen een beschermend effect op de nierfunctie bij kinderen en adolescenten met diabetes type 1. De studie werd gepresenteerd op de 57e Annual European Society for Paediatric Endocrinology Meeting. Deze bevindingen wijzen erop dat eenvoudige suppletie van vitamine B complex kan beschermen tegen de ontwikkeling en de progressie van nierziekten bij kinderen met diabetes, wat zou kunnen leiden tot bevordering van een betere gezondheid en kwaliteit van leven op volwassen leeftijd.

Diabetes type 1 is een levenslange ziekte waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert om de bloedsuikerspiegel te reguleren. De conditie wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd en kan leiden tot ernstige en slopende complicaties, waaronder diabetische nierziekte. De complicatie ontwikkelt zich over verschillende jaren maar vertoont in het begin geen symptomen. In het geval van laattijdige ontdekking kunnen intensieve dure behandelingen nodig zijn en kan een eerdere dood op volwassen leeftijd het gevolg zijn. Tekort aan vitamine B wordt geassocieerd met een verhoogd risico op nierschade en wordt vaak waargenomen bij kinderen en volwassenen met diabetes type-1. Of supplementen de bloedglucoseregulatie of de nierfunctie kunnen verbeteren bij diabetische kinderen type-1 met vitamine B-deficiŽntie was nog niet volledig onderzocht.

In deze studie van Prof Nancy Samir Elbarbary en collega's aan de Ain Shams Universiteit in Cairo werd aan 80 vitamine B12 deficiŽnte diabetici type-1 tussen 12 en18 jaar, met vroege tekenen van diabetische nierziekte ofwel vitamine B-supplementen gegeven of geen, gedurende een periode van 12 weken. Na 12 weken vertoonden de kinderen die vitamine B-supplementen hadden gekregen significante veranderingen in verschillende bloedmarkers die over het algemeen verbeteringen in de bloedglucoseregulatie en nierfunctie aangeven.

Prof Elbarbary stelt: "Na 12 weken van vitamine B-complex suppletie bij kinderen en adolescenten met een diabetische nierziekte, detecteerden we lagere niveaus van markers die wijzen op een slechte nierfunctie, wat suggereert dat het een beschermend effect had en de progressie van de ziekte kan vertragen. "

Prof Elbarbary, zegt: "Hoewel de beste strategie om diabetische nierziekte te behandelen preventie is, bijvoorbeeld door een betere bloedglucose controle en onderhoud van een gezonde bloeddruk, een normaal lipidenprofiel en een gezond lichaamsgewicht, verhoogt de lange termijn duur van diabetes nog steeds het risico op het ontwikkelen van een nieraandoening. Onze bevindingen suggereren dat aanvulling met vitamine B samen met de traditionele angiotensine-converterende enzymremmer therapie een eenvoudige, veilige en kosteneffectieve strategie kan zijn voor een vroege bescherming van de nierfunctie, wat de kwaliteit van leven op lange termijn voor de patiŽnt kan verbeteren. "

Prof Elbarbary waarschuwt ook: "Dit was een relatief klein onderzoek en deze bevindingen moeten nog bevestigd worden in uitgebreidere, gerandomiseerde studies om de rol van vitamine B complex te verifiŽren als suppletie bij de behandeling van vroege diabetische nierziekte over langere periodes maar deze vroege resultaten zijn een veelbelovende start."

Vertaling: Andre Teirlinck


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag