Aanzienlijke verlaging bloedglucose door linzen

Het vervangen van aardappels of rijst door peulvruchten kan het bloedglucoseniveau met meer dan 20 procent verlagen, zo blijkt uit de eerste studie naar dit onderwerp, van de University of Guelph.

Prof. Alison Duncan van het Department of Human Health and Nutritional Sciences en Dan Ramdath van Agriculture and Agri-Food Canada constateerden dat vervanging van een halve portie van deze zetmeelrijke voedingsmiddelen door linzen kan zorgen voor een significante verbetering van de reactie van het lichaam op koolhydraten.

Vervanging van een halve portie rijst door linzen zorgde voor een daling van de bloedglucose met meer dan 20 procent. Het vervangen van aardappels door linzen leidde tot een verlaging van 35 procent.

“Peulvruchten zijn enorm voedzaam en zouden kunnen bijdragen aan vermindering van chronische ziektes die verband houden met een verkeerde glucosehuishouding in het lichaam,” zegt Duncan, die aan de studie werkte met promovendus Dita Moravek en masterstudenten Erica Rogers, Sarah Turkstra en Jessica Wilson.

Toch eten maar weinig Canadezen linzen, voegt ze toe. “Canada produceert enorm veel linzen, maar we exporteren het grootste deel en maar 13 procent van de Canadezen eet ze ooit. We hopen dat dit onderzoek mensen bewuster zal maken van de gezondheid van peulvruchten.”

Voor de studie, die gepubliceerd is als hoofdartikel in het Journal of Nutrition, aten 24 gezonde volwassenen vier maaltijden: alleen witte rijst; de helft witte rijst en de helft grote groene linzen; de helft witte rijst en de helft kleine groene linzen; de helft witte rijst en de helft gepelde rode linzen.

De glucosewaarden in het bloed van de deelnemers werden gemeten voordat ze iets aten en de twee uur daarna. Ze herhaalden het proces met alleen witte aardappelen en dezelfde combinaties van gedeeltelijk aardappels en gedeeltelijk linzen.

“We mengden de linzen met de aardappelen en rijst omdat mensen meestal linzen in een maaltijd combineren met andere zetmelen; ze eten ze niet afzonderlijk, dus dat wilden we terugzien in de resultaten.”

Er was een soortgelijke daling in bloedglucose te zien als de helft van het zetmeel werd vervangen door een van de drie soorten linzen. De bloedglucose staat voor de suiker die in het bloed gevonden wordt in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal en hangt af van de hoeveelheid zetmeel in de geconsumeerde voeding.

Peulvruchten zoals linzen kunnen zorgen voor vertraging van de spijsvertering en van de afgifte van suikers uit zetmeel naar het bloed, waardoor uiteindelijk de bloedglucosewaarden dalen, aldus Duncan.

“Deze langzamere opname zorgt ervoor dat je geen piek in bloedglucose krijgt. Als je een tijdje hoge gehaltes in je bloed hebt kan dat leiden tot een slechte bloedsuikerhuishouding, wat het kenmerk vormt van diabetes type 2. In principe kan het eten van linzen dat risico verlagen.”

Peulvruchten bevatten stoffen die enzymen blokkeren die betrokken zijn bij de opname van glucose, en de vezels in deze voedingsmiddelen kunnen de productie van korteketenvetzuren stimuleren, wat volgens Duncan ook kan helpen om de bloedglucosewaarde naar beneden te brengen. Health Canada vereist een verlaging in het bloedglucoseniveau van 20 procent voordat een gezondheidsclaim over bloedglucoseverlaging kan worden goedgekeurd, aldus Duncan. “We hopen dat het verzamelen van bewijs voor de goedkeuring van een gezondheidsclaim van peulvruchten mensen ertoe zal aanzetten peulvruchten toe te voegen aan hun eten.”

Vertaling: A Zwart

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag