Ketonendrank kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Voor het eerst is aangetoond dat het drinken van een ketone supplement de bloedsuikerspiegel kan verlagen en een mogelijke oplossing kan bieden om stoornissen in de bloedglucose onder diabetici te beheersen.

Diabetes type 2 en obesitas hebben de afgelopen decennia epidemische vormen aangenomen. Deze aandoeningen houden verband met een hoge bloedsuikerspiegel die de bloedvaten van vitale organen kan beschadigen en het risico op hartaandoeningen en beroertes kan verhogen.

Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat het inbrengen van ketonen in de bloedbaan de bloedsuikerspiegels kan verlagen, heeft deze studie, gepubliceerd in de Journal of Physiology, aangetoond dat een ketonester supplement ook de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Onderzoekers van de University of British Columbia en University of Oxford hebben aangetoond dat een ketonesterdrank een betere controle van de bloedsuikerspiegel mogelijk maakt door het verminderen van pieken in de suikerniveaus.

Twintig gezonde individuŽn namen deel aan het onderzoek en gebruikten tweemaal het ketonester supplement of een placebo na 10 uur vasten. Dertig minuten later consumeerden ze een drank met 75 gram suiker (een standaard orale glucosetolerantietest). Bloedmonsters werden elke 15-30 minuten verzameld gedurende het gehele protocol van 2,5 uur voor analyses van glucose, lipiden en hormonen. In vergelijking met de placebo was de bloedsuikerspiegel verlaagd op de dag dat de personen de ketonedrank hadden genomen.

Opgemerkt moet worden dat deze studie werd uitgevoerd met gezonde jonge mensen, om de verstorende invloed van insulineresistentie, bŤtaceldisfunctie en medicatie te verminderen, dus meer onderzoek is nodig om te weten of het resultaat ook geldt voor mensen met prediabetes, diabetes type 2 en obesitas. De fysiologische mechanismen die de verbeterde bloedsuikerspiegel ondersteunen, moeten ook nog worden onderzocht.

Professor Jonathan Little, van de Okanagan Campus van de Universiteit van British Columbia, maakte deel uit van het onderzoeksteam en zei: "Onze studie werd uitgevoerd bij gezonde jonge deelnemers, maar als dezelfde reacties worden waargenomen bij mensen met diabetes type 2 dan is het mogelijk dat een ketonen mono-ester supplement kan worden gebruikt om de glucosespiegels te verlagen en de metabole gezondheid te verbeteren. Wij werken momenteel aan deze studies.

"De ketonen supplementen smaken niet erg lekker en om de deelnemers niet te beÔnvloeden, moesten we een controledrank maken die ook duidelijk slecht smaakte. Het zorgde voor interessante ochtenden om te zien hoe de deelnemers reageerden op de smaak van hun drankjes!"

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag