De relevantie van GABA voor diabetes wordt benadrukt in twee nieuwe studies

UPPSALA UNIVERSITY

Dynamische interacties tussen het zenuwstelsel, hormonen en het immuunsysteem werken normaalgesproken probleemloos, maar bij diabetes wordt de balans verstoord. De twee studies, gepubliceerd in EBioMedicine door een internationaal onderzoeksteam van de Uppsala University, benadrukken het belang van de neurotransmitter Gamma-aminoboterzuur (GABA) bij zowel diabetes type 1 als diabetes type 2.

GABA wordt samengesteld door een enzym genaamd GAD uit het aminozuur glutamaat in zenuwcellen, maar ook - zeer belangrijk - in de insuline producerende beta cellen in pancreas eilandjes. GAD heeft twee vormen: GAD65 en GAD67. Bij diabetes type 1 worden beta cellen vernietigd, terwijl diabetes type 2 in verband wordt gebracht met beschadigde beta cel functies en insuline resistentie.

PatiŽnten met diabetes type 1 hebben vaak antistoffen tegen GAD65. Er was geen sterke link tussen GABA en diabetes type 2 tot echter recent werd aangetoond dat GABA belangrijk is voor het onderhouden en mogelijk ook voor het aanmaken van nieuwe beta cellen.

De twee lopende studies, zojuist gepubliceerd in EBioMedicine, versterken het imago van het belang van GABAís, voor beide typen diabetes. De wetenschappers gebruikten ionenkanalen die GABA opent, de GABAA receptoren, als een biologische sensor voor GABA, en waren in staat om de effectieve, fysiologische GABA concentratieniveaus in menselijke pancreas eilandjes vast te stellen. Ze toonden ook aan dat deze ionenkanalen gevoeliger werden voor GABA bij diabetes type 2 en dat GABA helpt bij het reguleren van insuline uitscheiding (Artikel 1).

Daarna isoleerden de wetenschappers immuuncellen uit menselijk bloed en bestudeerden het effect dat GABA op deze cellen had. Het blijkt dat GABA de cellen remt en de afscheiding vermindert van een groot aantal ontstekingsmolecules (Artikel 2).

Het anti-ontstekingseffect van GABA kan van wezenlijk belang zijn in de pancreas eilandjes, want zolang GABA aanwezig is, kunnen giftige witte bloedlichaampjes afgeremd worden waardoor de overlevingskans van insuline afscheidende beta cellen verhoogt. Als de beta cellen in aantal verlaagt en van het eilandje verdwijnen zoals gebeurt bij diabetes type 1, vermindert evenredig ook GABA en daardoor de GABA bescherming van de beta cellen. Als ontstekingsmoleculen sterker worden kunnen de resterende beta cellen hierdoor verzwakken en zelfs afsterven.

In lopende studies focussen wetenschappers zich nu op het verklaren van de signalerende mechanismen van GABA in de immuuncellen en in menselijke beta cellen. Ze zullen ook onderzoeken hoe bestaande medicatie de effecten van GABA kan verhogen, verlagen, of nabootsen, zegt Bryndis Birnir.

Vertaling: Ellen LamSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag