Verlichte schouder op echo kan wijzen op diabetes

RADIOLOGICAL SOCIETY OF NORTH AMERICA

CHICAGO - Een schouderspier die ongewoon helder op een echo verschijnt kan een waarschuwingsteken zijn voor diabetes, volgens een onderzoek dat volgende week gepresenteerd wordt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA).

Echografie wordt veelvuldig gebruikt om de oorzaken van pijn in de schouder te diagnosticeren. Meer dan 10 jaar geleden begon Steven B. Soliman van het Henry Ford Hospital in Detroit - D.O. en radioloog op het gebied van het bewegingsapparaat - een patroon te ontdekken omdat de deltaspier, de grootste spier in de schouder, helder oplichtte op een echografie.

“Elke keer als we vroegen of een van deze patiënten diabetes had, zeiden ze ‘ja’ of ze vertelden ons dat ze borderline hadden maar geen medicatie innamen,” zegt dr. Soliman.

Deze waarnemingen spoorden dr. Soliman en zijn collega’s van Henry Ford aan om een studie op te zetten om te kijken of de helderheid, of echogeniciteit van de schouderspier voorspellend kon zijn voor diabetes. De uitkomsten tonen aan dat, door het gebruik van de echogeniciteit van de spier, radiologen in staat waren om diabetes type 2 te voorspellen, het meest voorkomende type diabetes, bij bijna 9 van de 10 patiënten. Helderheid op een echo was ook een accurate voorspeller van pre-diabetes, een toestand van een abnormaal hoog bloedsuikergehalte, dat meestal overgaat in diabetes als de leefstijl niet verandert.

De onderzoekers zeggen dat de uitkomsten interventies in een vroeger stadium mogelijk maken.

“Als we dit observeren bij patiënten met pre-diabetes en diabetes, kunnen we ze laten sporten, afvallen en voor dieetveranderingen zorgen,” zegt dr. Soliman. “Als deze interventies vroeg genoeg plaatsvinden, zouden de patiënten medicatie kunnen vermijden met alle complicaties die de ziekte met zich meebrengen.”

Voor de studie verzamelden dr. Soliman en zijn collega’s 137 schouder-echo’s van patiënten met diabetes type 2, waaronder 13 met pre-diabetes. De onderzoekers bekeken ook 49 echo’s van obese patiënten zonder diabetes.

De onderzoekers lieten de echo’s aan twee radiologen zien, gespecialiseerd in het bewegingsapparaat, die niet wisten of de echo’s van patiënten met of zonder diabetes waren. Aan de radiologen werd gevraagd de patiënten te classificeren, gebaseerd op de helderheid van hun schouderspier, in drie categorieën: normaal, vermoedelijke diabetes en definitieve diabetes. Een derde radioloog trad op als arbiter voor de gevallen waar de andere twee over twijfelden.

De resultaten toonden aan dat een consensus diagnose “definitieve diabetes” door de radiologen een krachtige voorspeller was van de diabetische status. Door de schouderecho’s te gebruiken voorspelden de radiologen correct diabetes bij 70 van de 79 patiënten, oftewel 89%.

“De positieve resultaten waren geen verrassing voor ons omdat de schouderspieren van patiënten met diabetes zo duidelijk verlicht waren op de echo, maar we waren des te meer verrast door de mate van nauwkeurigheid,” zet dr. Soliman.

Een hyperechoische, of ongebruikelijk heldere deltaspier was ook een sterke voorspeller van pre-diabetes. De bewegingsapparaat-radiologen categoriseerden alle 13 pre-diabetische echografieën in “vermoedelijke diabetes” of “definitieve diabetes”.

“Veel patiënten wisten niet eens of ze diabetisch of pre-diabetisch waren,” zegt dr. Soliman, die opmerkte dat dit gebrek aan besef een serieus probleem is in de VS.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), weet bijna 1 op de 4 Amerikanen met diabetes - ca. 7,2 miljoen mensen - niet dat ze de ziekte hebben en blijven ongediagnosticeerd.

“En, de CDC stelt dat pre-diabetes een verbluffend aantal volwassenen treft: 84,1 miljoen, ofwel bijna 34% van de volwassen VS populatie; en een overweldigende 90% van deze mensen heeft totaal geen idee van hun pre-diabetische status en lopen een groot risico op de ontwikkeling van diabetes type 2,” zegt dr. Soliman.

Waarom de schouderspier op de echo’s van patiënten met diabetes zich zo helder aftekent, is nog niet helemaal duidelijk volgens dr. Soliman. Maar de onderzoekers vermoeden dat het komt door een laag gehalte aan glycogeen in de spier, een essentiële energiebron voor het lichaam dat voornamelijk opgeslagen is in de lever en de spieren. Uit een studie naar spier biopties van patiënten met diabetes kwam naar voren dat spierglycoceengehaltes zijn verminderd met 65%. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat de spieren van atleten helderder te zien waren op echo’s na het sporten, als hun glycoceenvoorraden uitgeput zijn.

“Het zou kunnen dat dit verschijnsel bij mensen met diabetes en pre-diabetes in verband staat met de bekende problemen met glycoceensynthese in hun spieren als gevolg van hun insuline afwijkingen,” zegt dr. Soliman.

Als ze nu een helder oplichtende schouderspier op een echo zien, maken radiologen van het Henry Ford een aantekening in hun rapportage met een indicatie dat de observatie gelinkt wordt aan diabetes.

De onderzoekers willen de studie naar de connectie tussen schouderspier echogeniciteit en diabetes voortzetten, met het oog op kwantificering van het fenomeen en om te kijken of het omkeerbaar is.

Vertaling: Ellen Lam



Steun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag