Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Darmflora heeft invloed op de werking van diabetes-medicijnen

Dick Schrauwen [1]

Wake Forest Baptist Medical Center [2]

Waarom werken oraal toegediende medicijnen voor diabetes wel bij sommige mensen maar niet bij anderen?

Volgens onderzoekers van Wake Forest School of Medicine moet de oorzaak gezocht worden in de darmflora, de bacteriën in de darmen [4].

In een review (overzichtsonderzoek) onderzocht het team van de School of Medicine meer dan 100 recent ??gepubliceerde studies naar mensen en knaagdieren. Het onderwerp van die studies was de invloed van darmbacteriën op de effectiviteit van een medicijn. Darmflora kan die effectiviteit verbeteren of juist remmen. Het overzicht is in december gepubliceerd in het tijdschrift EBioMedicine [3].

"Sommige geneesmiddelen werken bijvoorbeeld prima wanneer ze intraveneus worden toegediend waardoor ze onmiddellijk in de bloedsomloop komen. Dien je dezelfde middelen via de mond (oraal) toe – zodat ze darm moeten passeren -- dan werken ze niet", zegt Hariom Yadav (PhD), universitair docent moleculaire geneeskunde aan de School of Medicine van hetWake Forest Baptist Medical Center [5]. "Aan de andere kant werkt metformine, een veel gebruikt middel tegen suikerziekte, het best wanneer het oraal wordt genomen en werkt het juist niet als het intraveneus toegediend wordt met een infuus ".

"De studie onderzocht de interacties tussen de meest voorgeschreven suikerziekte-medicijnen en de aard van de darmflora. Veel oraal toegediende geneesmiddelen worden -- voordat ze in de bloedbaan komen -- verwerkt door enzymen die geproduceerd worden door de darmflora. Daardoor heeft het darmmicrobioom invloed op het metabolisme van geneesmiddelen en dus ook op de reacties van patiënten op die medicijnen. ", zegt Yadav.

Type-2-diabetes, een ziekte die wordt gekenmerkt door afwijkingen in het koolhydraat- en vetmetabolisme, is uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. Een hoofdfunctie van darmflora is het metaboliseren van onverteerbare koolhydraten [6] en het reguleren van (andere aspecten van) het metabolisme van een persoon.

Yadav: "Ons onderzoek toont aan dat de metabole eigenschappen van het microbioom de absorptie en functie van geneesmiddelen op drie manieren kan beïnvloeden. Darmflora kan medicijnen farmacologisch actief, inactief of zelfs toxisch maken. Wij geloven dat de verschillen in darmflora tussen individuen helpen verklaren waarom geneesmiddelen een optimale werkzaamheid kunnen hebben bij 50 of 90% van de patiënten maar nooit bij 100 procent."

De onderzoekers concludeerden dat aanpassing van de darmflora met behulp van medicijnen een goede route zou kunnen zijn om het effect van bestaande medicatie tegen diabetes type 2 te verbeteren.

Yadav: "Dit veld is nog maar een decennium oud. De mogelijkheid om behandelingen te ontwikkelen op basis van darmbacteriën die betrokken zijn bij specifieke ziekten, is een opwindende ontwikkeling."

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling / bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/wfbm-gmm121118.php

[2] Wake Forest Baptist Medical Center
- https://www.wakehealth.edu/

[3] Artikel, studie: `Bi-directional drug-microbiome interactions of anti-diabetics`, Andrew Whang en anderen:
- https://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(18)30550-4/fulltext

[4] Darmflora, Gut microbiome, darmmicrobiota
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora

[5] School of Medicine (WFBNC)
- https://school.wakehealth.edu/About-the-School

[6] Onverteerbare koolhydraten
- https://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_digestion

 


 

 

Steun ons kenniswerk
Winkel eens in de Leefbewust winkel

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.